Klart med regeringens klimatmöte – inbjudningarna är ute

Klimat Näringslivet är Sveriges nya miljörörelse. Det skriver statsminister Ulf Kristersson (M) i sociala medier och berättar samtidigt att regeringens utlovade klimatmöte kommer att hållas fredagen den 16 juni.

Klart med regeringens klimatmöte – inbjudningarna är ute

I början av året berättade statsminister Ulf Kristersson (M), energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) att den nya regeringen tänkte bjuda in näringsliv, offentlig sektor, akademin och andra intressenter till ett nationellt klimatmöte för att ta in synpunkter kring klimatpolitiken.

På tisdagen meddelade Ulf Kristersson på sina facebook- och instagram-sidor att mötet kommer att äga rum på fredagen den 16 juni. I texten i sociala medier skriver han bland annat: ”Uppgiften vi har framför oss är lika stor som rymdkapplöpningen när jag var barn. Men frågan för 2020-talet är inte vem som kommer först till månen, utan vem som gör mest global klimatnytta.”

I texten kallar han också näringslivet för ”Sveriges nya miljörörelse”.

”Näringslivet är Sveriges nya miljörörelse. Vi behöver lägga den stabila grunden för industrins gröna omställning, för ny teknik och klimatsmarta investeringar. Prognoserna visar att elproduktionen måste fördubblas på två decennier när Sverige elektrifierar. Politiken ska gå från att allt för ofta vara en del av problemet, till att bli en del av lösningen. Vi måste återuppfinna ’staten och kapitalet’, men med integritet och respekt för våra olika roller”, skriver han.

Enligt Ulf Kristersson kommer inbjudningar att gå ut under onsdagen till hundratals företrädare från näringslivet, akademin, civilsamhället och fackföreningsrörelsen.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.