nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Klädjätte förbjuder PFC

Svenska klädföretaget Hennes & Mauritz, H&M, har beslutat att sluta använda perfluorerande ämnen, PFC, vid tillverkningen av sina kläder från och med den första januari 2013.

  • Annons 1

PFC är hormonstörande ämnen som kan påverka reproduktionen och även misstänks kunna framkalla cancer. Vid klädproduktion används ämnena bland annat för att impregnera textil. Rester av kemikalier som följer med avloppsvattnet och hamnar i naturen kan göra skada på människa och miljö.

2011 började H&M samarbeta med andra stora mode och sportmärken i syfte att gå i bräschen för klädindustrin. Noll utsläpp av farliga kemikalier är det gemensamma målet på sikt. Från och med 1 januari 2013 förbjuder nu H&M förekomsten av perfluorerande ämnen i sina produkter. Det meddelar företaget via sin hemsida.

Miljöorganisationen Greenpeace välkomnar beslutet.

– Detta är ett steg i rätt riktning i kampen för att helt eliminera farliga kemikalier i klädproduktionen. H&M sänder en tydlig signal till alla andra textilföretag, som använder sig av hormonrubbande ämnen och farliga kemikalier, att dessa inte behövs vid tillverkningen. Vi förväntar oss att andra företag följer deras goda exempel och omedelbart förbjuder alla giftiga kemikalier, inte bara för miljöns skull, utan även för sina kunders, säger Annika Jacobson, chef för Greenpeace Sverige i ett pressmeddelande.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Nobelpristagare anser att klimatmötet ska avbrytas

Båda Nobelpristagarna i ekonomi anser att det viktigaste för klimatet är att sätta igång med åtgärder som leder framåt. Nu. Handlingsförlamningen är det största problemet. Paul Romer anser att en bra start är att något större land fattar beslut om koldioxidskatt. William Nordhaus rekommenderar att klimatmötet i Katowice ajourneras och att en mindre grupp diskuterar sig fram till vilka mekanismer som kan ge resultat.