Kina satsar på bioetanol – med hjälp av Sverige

Kinas allt fler bilar ska bli renare och nu planeras en forskningsanläggning för att göra bioetanol av bland annat halm. Till sin hjälp tar de in en professor från Lunds tekniska högskola.

I Kina finns överflöd av ris, vete och halm som nu ska användas till bioetanol. Därför ska Kinas största elproducent State Grid bygga en forksningsanläggning i Peking.

Kina har idag en viss traditionell etanolproduktion, gjord av majs, men den är på väg att förbjudas eftersom tillverkningen anses konkurrera med inhemsk matproduktion. Någon kinesisk försöksproduktion av andra generationens bioetanol, det vill säga etanol gjord från barrved, vetehalm bagass och andra skogs- och jordbruksrester, finns än så länge inte.

Guido Zacchi, professor i kemiteknik vid Lunds tekniska högskola och hans forskarkollegor kommer att arbeta med Kina i ett och ett halvt år, därefter hoppas Kina ha tillräcklig kunskap för att fortsätta på egen hand. Redan nu har företaget skickat forskarna 100 kg halm som forskarna snart ska köra igång tester på.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.