nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Kina satsar på bioetanol – med hjälp av Sverige

Kinas allt fler bilar ska bli renare och nu planeras en forskningsanläggning för att göra bioetanol av bland annat halm. Till sin hjälp tar de in en professor från Lunds tekniska högskola.

  • Annons 1

I Kina finns överflöd av ris, vete och halm som nu ska användas till bioetanol. Därför ska Kinas största elproducent State Grid bygga en forksningsanläggning i Peking.

Kina har idag en viss traditionell etanolproduktion, gjord av majs, men den är på väg att förbjudas eftersom tillverkningen anses konkurrera med inhemsk matproduktion. Någon kinesisk försöksproduktion av andra generationens bioetanol, det vill säga etanol gjord från barrved, vetehalm bagass och andra skogs- och jordbruksrester, finns än så länge inte.

Guido Zacchi, professor i kemiteknik vid Lunds tekniska högskola och hans forskarkollegor kommer att arbeta med Kina i ett och ett halvt år, därefter hoppas Kina ha tillräcklig kunskap för att fortsätta på egen hand. Redan nu har företaget skickat forskarna 100 kg halm som forskarna snart ska köra igång tester på.

Etiketter:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4