Kilometerstora metanfontäner hittade i Ryssland

Ryska forskare har tidigare sett hur metan släpps ut från områden på havsbottnen som är tio meter i diameter. I somras hittade de metanutsläpp som är tusen meter i diameter.

I slutet på sommaren undersökte ryska forskare ett havsområde utanför den östsibiriska kusten som var 26 000 kvadratkilometer stort. Där hittade de över 100 områden, fontäner, som släpper ut klimatgasen metan från havsbottnen. En del av dessa fontäner är mer än en kilometer i diameter.

– Detta är första gången vi har hittat kraftiga och imponerande kontinuerligt läckande strukturer som är mer än 1000 meter i diameter, sade Igor Semiletov från den östasiatiska grenen av den ryska vetenskapsakademin till den brittiska tidningen The independent.

– På ett relativt litet område hittade vi fler än 100, men i ett större område borde det finnas tusentals.

Tidigare har de ryska forskarna uppskattat metanutsläppen i området till ungefär åtta miljoner ton per år, men de nya fynden antyder att beräkningen är en underskattning. Eftersom metan är 20 gånger mer potent som växthusgas än koldioxid motsvarar den underskattade siffran 160 miljoner ton koldioxid. Det är mer än dubbelt så mycket som Sveriges totala utsläpp under 2009.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.