Forskningen visar hur jordbruks-, betes- och skogsmark, om den sköts väl, kan mildra snabba förändringar i klimatet.
– Det är lätt att förbise vilken enormt värdefull global resurs våra jordar är, säger Gustaf Hugelius från Stockholms universitet, medförfattare till två vetenskapliga artiklar i ämnet och fortsätter:
– De här studierna pekar på utmaningar och kunskapsluckor. Men desto viktigare är att vi ser en potential för att fortsatt säkra den globala tillgången på mat och skogsprodukter, samtidigt som klimatuppvärmningen minskas.
Skapat kartor över hela världen
Organiskt material i jord, som förmultnande växt- och djurdelar, binder mer kol än hela jordens atmosfär och alla växter tillsammans.
I studien har forskarna för första gången kombinerat global och regional data för att skapa kartor över kol i alla världens jordar, inklusive torvmarker och permafrost.
Kan kompensera framtida utsläpp
Resultatet visade att över 70 procent av markens kol finns i jordar som brukas av människor. Genom att förbättra skötseln av marken kan man öka koldioxidinlagringen tillräckligt mycket för att kompensera för framtida koldioxidutsläpp från tinande permafrost.
Det kan handla om att minska jordbearbetning, ha djur på bete året runt och att lägga på kompost på betesmarker.
– Jord är inte intressant för de flesta människor, men det är en riskfri lösning på klimatproblem och har stora fördelar. Att främja markhälsan skyddar livsmedelssäkerheten och bygger motståndskraft mot torka och översvämningar, säger Rob Jackson, professor vid Stanford University och en av artikelförfattarna.
Läs mer här.