nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Resultaten publicerades i tidskrifterna Annual Review of Ecology, Evolution and Systematics och Global Change Biology. FOTO: Shutterstock

Jordbruksmarker kan bromsa den globala uppvärmningen

Forskare från Stockholms universitet och Stanford University menar att jordbruksmarkers förmåga att binda koldioxid kan vara mycket större än man tidigare trott.

  • Annons 1

Forskningen visar hur jordbruks-, betes- och skogsmark, om den sköts väl, kan mildra snabba förändringar i klimatet.

– Det är lätt att förbise vilken enormt värdefull global resurs våra jordar är, säger Gustaf Hugelius från Stockholms universitet, medförfattare till två vetenskapliga artiklar i ämnet och fortsätter:

– De här studierna pekar på utmaningar och kunskapsluckor. Men desto viktigare är att vi ser en potential för att fortsatt säkra den globala tillgången på mat och skogsprodukter, samtidigt som klimatuppvärmningen minskas.

Skapat kartor över hela världen

Organiskt material i jord, som förmultnande växt- och djurdelar, binder mer kol än hela jordens atmosfär och alla växter tillsammans.

I studien har forskarna för första gången kombinerat global och regional data för att skapa kartor över kol i alla världens jordar, inklusive torvmarker och permafrost.

Kan kompensera framtida utsläpp

Resultatet visade att över 70 procent av markens kol finns i jordar som brukas av människor. Genom att förbättra skötseln av marken kan man öka koldioxidinlagringen tillräckligt mycket för att kompensera för framtida koldioxidutsläpp från tinande permafrost.

Det kan handla om att minska jordbearbetning, ha djur på bete året runt och att lägga på kompost på betesmarker.

– Jord är inte intressant för de flesta människor, men det är en riskfri lösning på klimatproblem och har stora fördelar. Att främja markhälsan skyddar livsmedelssäkerheten och bygger motståndskraft mot torka och översvämningar, säger Rob Jackson, professor vid Stanford University och en av artikelförfattarna.

Läs mer här.

Taggar:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sveriges landsting får 70 procent fossiloberoende personbilsflotta 2019

Miljöfordonsdiagnos nya rapport visar att Sveriges landsting beräknas nå målet 70 procent fossiloberoende personbilsflotta redan i år. Vi börjar därmed närma oss målet om att Sveriges transportsektor ska minska sin klimatpåverkan med 70 procent till år 2030.

Fiskguiden 2019: Här är fiskarna du ska låta simma vidare

WWF:s konsumentguide för fisk och skaldjur är släppt. Den vittnar bland annat om att bestånden hos 4 av 10 av våra vanligaste matfiskar inte mår bra. Miljö & Utveckling listar vilka fiskar du ska undvika i disken.