Järnpulver sanerar arsenikförgiftad mark

Arsenik i förorenade marker kan saneras genom vanligt metalliskt järnpulver. Det visar resultat från forskningsprojektet Marksaneringscentrum Norr. Metoden kan bli en alternativ lösning till bortschaktning och en halverad kostnad för sanering.

Järnpulver sanerar arsenikförgiftad mark

Att sanera marker som förorenats av arsenik är svårt. Arsenikens kemiska egenskaper har gjort att konventionella metoder inte fungerat. Alternativet har varit att gräva upp jorden och frakta den till en deponi och ofta handlar det om stora mängder jord och långväga transporter.

Robertsfors bruk i Robertsfors är en av de platser som drabbats hårt av arsenikföroreningar. Här har Marksaneringscentrum Norr, som är ett samarbete mellan avdelningen för avfallsteknik i Luleå kemiska institutionen vid Umeå universitet sedan 2003 forskat på hur man kan sanera marken genom att minska rörligheterna hos föroreningarna. Liknande försök har tidigare gjorts i Portugal och Frankrike.

Typexempel

Bruket är ett typexempel på var arsenikförorenade marker ofta förekommer. Äldre träimpregneringsanläggningar har historiskt sett använt sig av träskyddsmedel och impregneringsmedel med arsenikinnehåll, medel som också ofta läckt ut i marken i stora mängder. För Robertsfors del handlar det om 40 000 ton jord som innehåller sammanlagt 30 ton arsenik. De höga gifthalterna är en stor hälsorisk för människorna som bor i närheten. Troligtvis finns tusentals liknande platser i Sverige.

Järnpulver renar

Forskningen som gjorts i testanläggningar med jord från bruket i Robertsfors har visat sig vara framgångsrik.

Genom att tillsätta metalliskt järnpulver i jorden har man lyckats binda arseniken till fasta komplex och mineraler, hydroxider. Det är ett relativt stabilt material som inte är särskilt vattenlösligt och inte heller tas upp av växter. Genom laktester, som är en vedertagen metod för klassificering av avfall, har man kunnat se att arseniken stabiliseras till 90 procent när den utsätts för genomströmmande vatten.

– Hur farlig jorden är om djur eller barn skulle stoppa den i munnen är fortfarande oklart, men preliminära resultat visar att det kan bli så bra att jorden kan ligga kvar på platsen och gå att odla, berättar Thomas Liljedahl, informatör på forskningsprojektet.

Behöver jorden ändå fraktas bort blir det inte till en långväga klass1 deponi utan till lägre klassade deponier som förekommer med tätare intervaller. Jorden kan också användas som täckmassor vid avslutning av gamla deponier.

Försöket kommer att pågå fram till nästa år för att säkert säkerställa att behandlingen är långsiktigt hållbar, speciellt vad gäller användning på plats.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste