Vad är det bästa med ditt jobb?
– Vi lever i en tid av förändring där vi står inför stora utmaningar som innebär att vi behöver lära oss att leva och göra affärer inom de planetära gränserna, och se till att alla människors mänskliga rättigheter respekteras. Vi lever också i en tid med många nya möjligheter tack vare digitalisering, innovation, kundbeteenden och ny teknik. Jag tycker att det är väldigt spännande att få vara del av denna förändring och förhoppningsvis lyckas påverka den i rätt riktning, säger Elin Larsson och fortsätter:
– Att få jobba tillsammans med medarbetare som har passion, driv, kreativitet och mod är en lyx och något som behövs för den resa vi är på. Kartor ritas om och vi hittar nya lösningar för hur vi producerar och konsumerar mode. Och förändringen kommer vare sig vi vill eller inte. Antingen kan man välja att blunda för det och bli omkörda och tillslut överkörda eller så är man en del av den – och det har vi valt att vara och det känns väldigt bra.
Vilka är dina bästa verktyg i hållbarhetsarbetet?
– Jag skapar medvetenhet internt – om man inte vet vad som är fel är det svårt att veta vad man ska rätta till. Jag arbetar även med att integrera hållbarhetsarbetet i verksamheten för att lyckas skapa verklig förändring, ha en tydlig strategi som alla förstår och kan relatera till och att sätta mål och ta fram verktyg för medarbetarna kopplat till strategin och sedan uppföljning av dessa.
– Jag jobbar med kommunikation ut mot kund men framför allt internt. Samarbete är a och o, både internt mellan medarbetare och avdelningar, men också inom den egna värdekedjan och med utomstående intressenter som forskare, myndigheter och konkurrenter. Den förändring som måste till är inget man klarar av själv, samarbete är det som gäller för att lyckas.
Vilka verktyg saknar du mest?
– En viktig del i hållbarhetsarbetet är att analysera, och i dagsläget så är LCA-analyser både dyra och tidskrävande att få till och flera av dem skulle behöva uppdaterad data. Jag önskar att detta är något som alla företag lättare kan få tillgång till för att förstå var problemen finns och då förstå vad som behöver förändras.
– Ett annat verktyg som saknas är bra hjälpmedel för full spårbarhet och transparens, som kan tas vidare ut till kund – men där har vi förhoppningsvis en lösning på gång med hjälp av en digital plattform som bygger på blockchain, tack vare start-up bolaget TrusTrace.
Vilka utmaningar står du inför just nu?
– En stor utmaning som vi lever med varje dag är att det alltid är billigare och lättare att välja de mindre hållbara alternativen, exempelvis när man ska välja material. Vi behöver ett ekonomiskt värde på naturkapitalet – då skulle det se annorlunda ut. För att få majoriteten att välja det bättre alternativet och därmed nå en tipping point, behöver det hållbara vara mer lättillgängligt och prisvärt.
– Här spelar så klart politiken en stor roll – vilka lagar och incitament man implementerar för att driva en hållbar utveckling åt rätt håll. En annan utmaning är att även om det kommit många nya innovationer och tekniska lösningar gällande allt från material och infärgningsprocesser till återvinning och nya tjänster – så är de ofta i väldigt liten skala eller bara i teststadiet. Det vi behöver lyckas med nu är att börja testa dessa lösningar på riktigt och skala upp dem, så de får ett kommersiellt genomslag och därmed kan börja skapa förändringar på allvar.
När känner du att du verkligen åstadkommit något för miljön och klimatet?
– Jag känner så litegrann varje dag. Genom att vi ifrågasätter vad vi gör, utmanar oss själva och letar nya lösningar. När vi hittar nya hållbara lösningar och lyckas implementera dem i vår verksamhet så känner jag mig extra stolt över mina kollegor och de människor jag jobbar med. Jag försöker också föreläsa en hel del, både på konferenser och i skolor. Det är ett bra sätt att sprida medvetenhet, men också för oss att inspireras och lära av andra. Genom att vara öppen kan man skapa nya relationer och ekosystem i linje med en mer hållbar utveckling, avslutar Elin Larsson.