Iso 26000 fyller 10 – firas med ny utgåva

Standard Det har gått tio år sedan hållbarhetsvägledningen Iso 26000 efter mycken möda såg dagens ljus. Nu får den svenska utgåvan ett nytt namn och ny bilaga för egendeklaration, för 1 november fyller vägledningen jämnt.

Iso 26000 fyller 10 – firas med ny utgåva
Iso 26000 fyller 10 och firas coronasäkert. Illustration: StockAdobe

Hur firar man en vägledning? Det har Sis fått grunna på, för nu närmar sig Iso 26000:s tioårsdag. Coronapandemin har satt käppar i hjulet, och det evenemang man tänkt sig med kommittén blir inte av. Istället tänker Svenska institutet för standarder, Sis, fira hela nästa år – på ett coronasäkert sätt.

– Vi börjar 1 november, men exakt hur det kommer att se ut är inte bestämt, det beror ju på corona. Men vi kommer att göra allt för att lyfta standarden. Den har lite legat i dvala, så nu är det dags! säger Tina Bohlin, Sis.

Fler jobbar med hållbarhet

Hon menar att det är dags att lyfta standarden, eftersom arbetet med hållbarhet har förändrats sedan den kom för tio år sedan.

– Idag har vi en situation där väldigt många arbetar med hållbarhetsfrågan och därför tror jag att vi kommer att se en bredare användning av Iso 26000.

Kan du beskriva Iso 26000 kort?

Tina Bohlin.

– Det är en vägledning omfattande alla tre aspekterna av hållbar utveckling. Det vill säga sociala, ekonomiska och miljömässiga aspekter. Den ger en totalbild över vad det här stora området omfattar. Det är en beskrivning av vad hållbar utveckling är, hur man kan arbeta med det, vad man ska tänka på när man börjar arbeta med det… En handledning helt enkelt, för alla organisationer som vill jobba med hållbar utveckling, och den vänder sig till alla olika typer av organisationer, i alla branscher, världen över, säger Tina Bohlin.

Socialt ansvarstagande blir samhällsansvar

Tioåringen blir nu också europeisk standard, vilket har lett till att det kommer en ny, svensk utgåva med annan beteckning än tidigare. Samtidigt har Sis sett över översättningen.

– Den svenska titeln blir Vägledning för organisationers samhällsansvar för att förtydliga att det inte enbart handlar om den sociala aspekten. Den tidigare titeln med ”socialt ansvarstagande” blev ibland missuppfattad.

Bilaga med piffigare namn

Dessutom har en svensk bilaga tagits fram, som handlar om den svenska egendeklarationen som är kopplad till Iso 26000.

– Den kom första gången 2012 och heter Systematisk egendeklaration, det låter inte så spännande. Nu blir det Stöd för att maximera bidraget till hållbar utveckling. Den kommer att publiceras vid samma tid som nyutgåvan av standarden, vi tror att det blir sista kvartalet i år.

Vad är en egentligen en egendeklaration?

– Det hänger ihop med att Iso 26000 inte är en kravstandard. Hade den varit det hade organisationen kunnat anlita ett certifieringsorgan och få ett certifikat. Det går inte nu, eftersom Iso 26000 är en vägledning.

– Därför har vi i Sverige tagit fram en egendeklaration som innehåller frågor med tydlig koppling till Iso 26000 och de globala målen för hållbar utveckling, som organisationen får besvara. Vill de sedan bevisa att svaren är sanna kan man anlita ett certifieringsorgan som bekräftar att svaren stämmer överens med hur organisationen jobbar. Då kan man få en så kallad verifiering, säger Tina Bohlin.

Kan den användas separat från standarden?

– Nej, det blir svårt, eftersom frågorna utgår från Iso 26000 och hänvisar till olika avsnitt i standarden.

Kommer ni att fira tioårsjubileumet själva, på Sis?

– Vi har en grupp som kommer att jobba med att uppmärksamma standarden under hela året och inte bara en speciell dag, så visst kommer det att bli aktiviteter. Vi kommer självklart att uppmärksamma standarden på själva födelsedagen också i våra digitala kanaler. Och själv skriver jag in champagnefrukost på söndag i min kalender, haha!

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.