Jóhannes Stefánsson hade nått sin högsta position inom fiskerinäringen när han insåg att företaget där han arbetade betalade mutor för fiskekvoter i Namibia. Han lämnade företaget och avslöjade affärerna, och blev därmed en så kallad visselblåsare, någon som blåser i visslan och larmar om oegentligheter.
– 40 procent av namibierna lever i skjul. Jag kunde inte ha de här affärerna på mitt samvete, jag kom till landet med goda intentioner, berättade Jóhannes Stefánsson när utmärkelsen tillkännagavs.
Priset har stor betydelse
Priset, och en prissumma på en miljon svenska kronor, delas ut vid en ceremoni i Göteborg i oktober. Och betydelsen av utmärkelsen är stor, enligt pristagaren.
– Redan att bli nominerad är en stor ära, och att få ta emot priset är ett stort erkännande för den fortfarande pågående striden. Det är ett pris inte bara till mig utan också för de som slåss vid min sida. Vi har kämpat med detta en lång tid, och jag vill verkligen tacka från djupet av mitt hjärta. Visselblåsare får inte alltid den här typen av erkännanden, sade Jóhannes Stefánsson.
Miljonmutor
Den mutskandal som han upptäckte kallas ”Fishrot Files” om omfattade mutor på flera miljoner dollar över några års tid. I Namibia har affären rullats upp, och två ministrar har fått avgå. Jóhannes Stefánsson lever under hot och har utsatts för mordförsök genom förgiftning.
– Vi har att göra med professionella aktörer med obegränsade resurser, som inte tvekar. Jag har inget lagskydd på Island, och det är inte klart hur det blir med den saken i Namibia, sade han, och fortsatte:
– Vi visseblåsare reduceras till bevismaterial i rättsprocesser. Vi får inget emotionellt stöd och dras med allvarliga konsekvenser. Samtidigt ses visselblåsare som det bästa sättet att upptäcka missförhållanden.
Ny lagstiftning behövs
Visseblåsare ses som ett problem snarare än en möjlighet, enligt Jóhannes Stefánsson.
– Det måste komma en lag som skyddar visselblåsare, sade han.
Vilket är nästa steg för din del?
– Jag har ett nära samarbete med Namibia. Nästa stora sak är att åka dit och vittna, och för det måste jag förbereda mig mycket noga. Det har stor betydelse för mig att få det här priset, och det bidrar mycket, sade han.
Han tvekade aldrig om att offentliggöra materialet om mutorna.
– Jag hade inget alternativ. Jag visste att det var fel, och att jag måste göra rätt sak. Att inte göra något, var inget alternativ.
”Orubblig beslutsamhet”
Juryns ordförande Emma Dalväg kommenterar valet av pristagare så här:
– Tyvärr är priset högt för de som har mod nog att bekämpa maktmissbruk och korruption, inget undantag har gällt för Jóhannes Stefánsson. Men med en orubblig beslutsamhet har Stefánsson trotsat trakasserier, mordhot och inte minst mordförsök i form av förgiftning för att stå upp för sin sak. Det här är en enskild individ som har kastat omkull en hel industri och stärkt rättvisan för folket, en riktig hjälte med andra ord som vi är stolta över att presentera som årets vinnare.
Juryns motivering:
”Korruption är en av de tyngsta stoppklossarna för global hållbar utveckling. Det drabbar de mest utsatta allra hårdast och påverkar både samhället och planeten negativt.
Jóhannes Stefánsson är visselblåsaren bakom avslöjandet av ’The Fishrot Files’, en omfattande korruptionsskandal med rötter på Island och i Namibia. 2016 lämnade Stefánsson sin post som chef för det isländska fiskeföretaget Samherjis verksamhet i Namibia, i protest mot hur företaget otillbörligen tillskansade sig fiskekvoter mot ekonomisk ersättning. Han lever sedan dess under ständiga hot. Jóhannes Stefánsson gärning belyser vikten av att enskilda personer i näringslivet vågar ta ställning. Han har visat prov på stort mod och osjälviskhet i kampen mot maktmissbruk och korruption.
Det är med stolthet som juryn tilldelar Jòhannes Stefànsson Win Win Gothenburg Sustainability Award 2021.”