Inventera nyckelbiotoper – för skogsnäringens skull

Politik Professor Sten Nilsson går till angrepp mot både M och KD:s budget och den tillträdande regeringens förslag att stoppa inventeringen av nyckelbiotoper. Den egentliga frågan är ersättningsnivåerna, menar han.

Inventera nyckelbiotoper – för skogsnäringens skull
Ola Jennersten

Stoppet av inventeringen av nyckelbiotoper är ett hot – inte bara mot känslig natur utan också mot skogsnäringens exportmarknader. Det menar Sten Nilsson, tidigare professor vid Sveriges Lantbruksuniversitet och analytiker av skogsfrågor. Han är nu verksam vid International Institute for Applied Systems Analysis i Österrike och i det egna analysföretaget Forest Sector Insights, och har under karriären arbetat med skogsfrågor i en lång rad länder.

– Skogsnäringen är helt beroende av exportmarknaden. Den marknaden är väldigt känslig för miljöbiten. Om de får intrycket att Sverige försöker gömma undan och inte tar hänsyn till nyckelbiotoper hotas möjligheten till avsättning på sikt, säger Sten Nilsson.

Kritik mot att inventeringen avbryts

I en debattartikel i Svenska Dagbladet kritiserar han Moderaterna och Kristdemokraternas budget, och regeringens överenskommelse med C och L, på punkten som rör inventeringen av nyckelbiotoper i skogen. Enligt överenskommelsen ska inventeringen avbrytas.

– Politikerna borde genomföra nyckelbiotopinventeringen och se hur mycket vi har av nyckelbiotoper, var de finns och deras egenskaper. Sedan måste de ta tag i ersättningsfrågan och förhandla, säger han.

Certifieringar ställer krav

Både FSC- och PEFC-certifieringarna ställer krav på att virket inte får komma från nyckelbiotoper.

– Jag tycker att markägarna skulle vara tacksamma för att staten bekostar det här. Kruxet gäller de ersättningsfrågor som kan uppkomma på grund av att certifieringsreglerna utesluter handel med virke från nyckelbiotoper och den frågan måste lösas, säger Sten Nilsson.

Skulle inte staten kunna förhandla fram ersättningen först och inventera sedan?

– Kanske staten skulle kunna förhandla fram en generell ersättningsregel. Man är kanske på väg i den riktningen genom domen om fjällnära skogsbruk igår som betyder en ersättning av 125% av markvärdet vid stoppad avverkning.

Sten Nilsson saknar helhetssyn i frågan.

– Vi måste sluta att bråka om olika delar. Vi måste ha en helhetssyn och jobba mot de globala målen, hitta koncept som täcker hela systemet. Det håller inte att rycka ut en bit och bara jobba md den. Om vi ska klara detta måste vi ha systemsynen, säger han.

Läs mer: Regeringens förslag om nyckelbiotoper möter hård kritik

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste