Internationella matsvinnsdagen: 3 försök att minska svinnet

Matsvinn Idag är det den internationella matsvinnsdagen. Globalt går arbetet med att minska matsvinnet inte tillräckligt snabbt för att nå FN:s mål till 2030, slår forskare fast. Samtidigt har en rad initiativ sjösatts för att minska matsvinnet.

Internationella matsvinnsdagen: 3 försök att minska svinnet
Foto: Adobe Stock.

Den internationella matsvinnsdagen infaller varje år den 29 september. Det är ett initiativ från FN för att uppmärksamma hur mycket matkonsumtionen påverkar miljön och sätta fokus på åtgärder för att minska matsvinnet.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Enligt FN:s hållbarhetsmål behövs en halvering av svinnet till 2030, men globalt går det fortfarande trögt. Det menar forskare vid Karlstads universitet.

– Rapporter visar att utvecklingen inte går tillräckligt fort, vilket också nyligen diskuterades under FN:s möte om de globala målen. Läget är i stort sett detsamma som när målen sattes, säger Helén Williams som är docent i miljö- och energisystem och forskar om matsvinn och livsmedelsförpackningens roll för ett minskat matsvinn i en kommentar.

Vidare säger Helén Williams att ett stort hinder för att minska matsvinnet handlar om att lönsamhet fortfarande går före miljö. Hon lyfter därför behovet att rikta fokus mot den verkliga kostnaden för den mat som slängs.

Finns positiva trender

Men trots att arbetet går långsamt, säger hon att det finns några positiva trender i samhället, inte minst i Sverige.

– Matsvinnet i våra svenska hushåll har minskat något de senaste åren vilket skulle kunna förklaras av både ökad kunskap hos konsumenter och höga matpriser, säger hon.

Till livsmedelsbutiker som vill bidra till att minska matsvinnet ger hon tipset att sätta priser så att konsumenter inte lockas att köpa större förpackningar på grund av stor prisskillnad. I sammanhanget lyfter hon att en av deras studier visar att 30 procent av konsumenterna uppgav att deras matsvinn berodde på för stora förpackningar.

­– En annan var osäkerhet om produkten var säker att äta. Konsumenter behöver bli bättre på att planera sina inköp, köpa den mängd mat som de vet förbrukas samt bry sig mindre om bäst-före datum. Lukta och smaka på maten för att avgöra om den är ätbar, Helén Williams i en kommentar.

3 försök att minska matsvinnet

I samband med den internationella matsvinnsdagen har en rad initiativ lanserats för att minska matsvinnet. Bland annat lanserar Ikea en ny köksprodukt med ett lock som är anpassat till alla Ikeas: matlådor i 365+ serien. Produkten, EcoLoc, använder sig av ett bakteriedödande UV-ljus som hjälper till att förlänga hållbarheten på mat med upp till 300 procent. På så sätt uppskattar Ikea att hushållen kan spara över 4000 kronor i matbudget varje år.

– Vi slänger framförallt bröd, frukt och grönsaker där vi snabbt ser spår av nedbrytning, men exempelvis bröd kan hålla 200 procent längre tid och tomater upp till 300 procent genom att använda EcoLoc, Johan Tingsborg, på EcoLoc AB i en kommentar.

Miljö & Utveckling har tidigare intervjuat upphovsmakarna bakom UV-ljuset. Läs mer om det här.

Ett annat initiativ som lanseras idag är matsvinnstävlingen Resterkocken som går ut på att ta vara på matrester på ett uppfinningsrikt sätt. Tävlingen, som bland annat Sysav står bakom, riktar sig till barn och unga i grundskolan.

– Ena dagen kokt potatis, kan andra dagen bli en matig omelett. Gammalt torrt bröd kan med lite piff bli goda krutonger. Resterkocken är ett bra initiativ för att på ett roligt och bra sätt lära sig att ta hand om våra resurser, säger Sandra Mastio, jurymedlem i Resterkocken och vinnare av Sveriges mästerkock 2015 i en kommentar.

Ytterligare ett initiativ som lanseras idag är hemsidan svinnrik som är ett samarbete mellan Finansinspektionen och Livsmedelsverket. Tanken med hemsidan är att lyfta fram hur minskat matsvinn kan spara både pengar och klimatavtryck. Hemsidan riktar sig i första hand till ungdomar och föräldrar, och innehåller bland annat övningsuppgifter och utmaningar på temat matsvinn och privatekonomi.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.