Ett av de angivna målen för Cop28 är att accelerera den globala energiomställningen. Redan under plenarsammanträdet betonade Charles Michel, Europeiska rådets ordförande, EU:s avsikt att tredubbla den förnybara energin och fördubbla energieffektiviteten.
Industrins krav på Cop28: ”Elektrifiera nu”
Cop28 Under årets klimattoppmöte har energiomställningen blivit en central fråga. Också de svenska industriföretag som är på plats har en tydlig agenda med önskemål om en snabbare elektrifiering.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
Flera svenska företag på plats på Cop28 i Dubai har också betonat vikten av att påskynda energiomställningen. Ett exempel är Hitachi Energy, som aktivt ökar sitt engagemang och sina investeringar för att snabbt och i stor omfattning främja energiomställningen.
– Elektricitet kommer att vara ryggraden i hela energisystemet. År 2050 förväntas det globala kraftsystemet ha en installerad kraftproduktionskapacitet som är ungefär fyra gånger större än dagens och överföra ungefär tre gånger så mycket elektrisk energi. Vi måste ha ett koldioxidneutralt energisystem senast 2050 och vi vill uppmana till en skyndsam uppgradering av elnätet, säger Johan Söderström, Europachef för Hitachi energy, till Miljö & Utveckling.
Att bygga ut de globala elnäten i den takt som krävs för att klara klimatmålen kommer enligt Johan Söderström vara utmanande.
– Sedan jag började arbeta i branschen har jag aldrig sett en högre efterfrågan. Nätinvesteringarna kommer att behöva nästan fördubblas till 2030 till över 600 miljarder dollar per år enligt IEA, säger Johan Söderström.
Även Martin Pei, teknisk direktör på SSAB, efterfrågar en snabbare utbyggnad av elnätet.
– Vi har visat att vi har tekniken för att bli av med fossila utsläpp, nu vill vi att beslutsfattare skapar förutsättningarna för att möjliggöra en snabb implementering. Vi behöver snabbare tilståndsprocesser, mer fossilfri elproduktion och utbyggda elnät och lika spelregler mellan länder. Vi vill också få till gemensamma standarder för vad man menar med grönt stål, säger han till Miljö & Utveckling.
Företagen Polestar och Einride, båda inriktade på tillverkning av elektriska fordon, understryker behovet av en accelererad elektrifiering.
– El är det optimala valet för vägtransport, och vi tror på att främja och påskynda övergången, säger Pia Berglund, Public Affairs-ansvarig på Einride.
Fredrika Klarén, Polestars hållbarhetschef, påpekar att vi redan känner till lösningarna som kan hålla uppvärmningen under 1,5 grader och att elbilar är en sådan lösning.
– Det är inte bara jag som säger det, pålitliga källor såsom IEA och Al Gore visar på detta. Så mitt hopp för förhandlingarna är att vi enas kring konkreta gemensamma handlingsplaner som implementeras inom de deadlines som klimatet sätter, inte vi, avslutar hon.