Klimatförändringarna kan inte hejdas utan att ändra den internationell narkotikapolitiken. Det är det huvudsakliga budskapet från en grupp forskare och aktivister som gått samman för att öka medvetenheten om hur nuvarande narkotikapolitik undergräver klimaträttvisa.
Illegal knarkhandel bromsar globalt klimatarbete
Klimat
Det finns ett hittills relativt okänt problem i kampen mot klimatförändringarna – illegal droghandel. Det menar en grupp forskare och aktivister som kräver att miljöorganisationer som Greenpeace och WWF länkar samman de två områdena. En ny rapport beskriver omfattningen av problemet.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
Gruppen, som samordnas av den ideella organisationen Health Poverty Action, har tagit fram en rapport som beskriver omfattningen av problemet. Enligt rapporten driver produktion och handel av illegala droger omfattande miljöskador och är ett stort, men dolt, hinder i arbetet med att bekämpa klimatkrisen.
Så påverkar illegal drogproduktion miljön
Men enligt gruppen ser man hittills på de två områdena som två separata områden, där det ena handlar om våld och kriminalitet och det andra om miljöförstörelse och växthusgasutsläpp. Enligt gruppen bromsar det arbetet med såväl klimatkrisen som problemen med illegal droghandel.
I rapporten konstaterar gruppen att det pågår illegal drogproduktion på avlägsna platser med värdefulla miljöer i länder som Brasilien, Mexiko och Thailand.
Det handlar bland annat om stora ytor av tropiska regnskogar som förstörs. Ett exempel som lyfts är att den övre guineanska skogen i Västafrika förlorat nästan en fjärdedel av sina träd under de senaste 20 åren, vilket är under samma tidsperiod som området har blivit en central plats för kokainhandel.
Vidare belyser rapporten att drogproduktion och handel också leder till våld och korruption och skapar instabila samhällen som präglas av tvång, mutor och hot.
Det kräver gruppen av miljörörelsen
Inför FN-mötet COP28 i Brasilen kräver nu gruppen av forskare och aktivister att arbetet med klimatkrisen och illegal droghandel kopplas samman.
I rapporten uppmanar de därför miljöorganisationer som Greenpeace och WWF att för det första erkänna kopplingen, för det andra starta samarbeten med anti-drogrörelser och för det tredje se över sina strategier.