Ikeas möbler ska användas längre

Ekodesign Ikea vill få kunderna att använda företagets produkter längre. Det är en del av företagets satsning på cirkulär ekonomi.

Ikeas möbler ska användas längre
Ikea

Ståendes framför klumpigt tillyxade trästolar med rå träyta, berättar företrädare för Ikea om företagets satsning på cirkulärt.

– Sparsamhet är ju bra vad gäller hållbarhet, men det räcker inte. Vi måste gå från linjärt till cirkulärt, säger Evamaria Rönnegård, designchef Ikea Sverige.

Företaget har som mål att 100 procent av all energi som används inom företaget ska vara förnybar år 2020. Idag är det redan 80 procent. All bomull som används är redan underkastad olika krav på hållbarhet. Nu gäller det också att få kunder att använda sakerna längre, återanvända och återvinna.

– Vi får in 900 miljoner personer i våra varuhus, konstaterar Evamaria Rönnegård.

Billigt är bra

Att företaget säljer billigt gör att hållbarhetstänkandet kan spridas till fler, enligt företaget. Och massproduktion betyder att de resurssnåla metoderna kan finslipas desto bättre.

De tillyxade stolarna som ser ut att komma direkt från skogen är massproducerade de också. De levereras i platta paket men när de väl skruvats ihop står de tungt, stadig och förhoppningsvis länge. De kan målas, oljas och nötas på i åratal. Det grova träet och känslan av hantverk ska göra köparen så förtjust att den vill ha kvar möbeln länge.

Med på pressvisningen finns också något som kan vara såväl en soffa i olika varianter som en enkel säng. Möbeln ska kunna användas i flera hem och formas om när behoven förändras. Den ska kunna ”hackas”, vilket är ordet som Ikeas företrädare använder om beteendet att kunder själva påverkar möblerna. Det ökar livslängden.

Inte skräp

Företaget återvinner själv material. Under visningen visar produktutvecklaren Anna Granath köksluckor med snygg sidenmatt yta. Det silkeslena kommer från pet-flaskor, tolv stycken per kökslucka.

– En pet-flaska är inte skräp, konstaterar Anna Granath.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.