Ikea växlar upp arbetet med återbruk

Klimat För att nå målet att bli cirkulära till 2030 växlar Ikea upp sitt arbete med återbruk. I ett nytt projekt ska gamla möbler få nytt liv och säljas vidare i butik. Enligt Tobias Bogefors, varuhuschef på Ikea Malmö, är den största utmaningen att få med kunderna på banan.

Ikea växlar upp arbetet med återbruk
Tobias Bogefors, varuhuschef, Ikea Malmö.

Projektet är ett samarbete mellan Ikea och Sysavs återvinningscentral på Norra Hamnen i Malmö. Där kan besökare lämna sina uttjänta Ikea-produkter för återbruk separat. Därefter kommer varorna att rengöras och lagas för att därefter säljas vidare på Ikeas Malmövaruhus på Svågertorp.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Ett steg mot att bli cirkulära

Projektet är ett steg mot Ikeas mål om att bli cirkulära – och ett liknade projekt pågår i Helsingborg.

– Om vi ska nå vårt mål att bli cirkulära Ikea år 2030 måste det bli enklare att ge saker man inte längre behöver en andra chans, säger Tobias Bogefors, varuhuschef på Ikea Malmö.

FAKTA

Produkter som kan lämnas i IKEA-hörnan

  • Bord – matbord, soffbord, skrivbord, sängbord, rullbord
  • Hyllor – bokhyllor, garderober, TV-bänkar, byråer, vitrinskåp
  • Stolar – matstolar, pallar, bänkar, skrivbordsstolar, barstolar
  • Heminredning – ramar, korgar och lådor, lampor, dekoration

Hur har projektet hittills gått?

– Känslan är att det ser lovande ut men det är för tidigt att dra några större slutsatser ännu eftersom vi bara hämtat två lass med möbler ännu. Vi har ännu inte så mycket siffror. Ett 50-tal möbler har hämtats hittills.

Vad är den största utmaningen?

– En av de största utmaningarna är att uppmärksamma besökare på återvinningscentralen att den här möjligheten finns. Ofta besöker man en återvinningscentral under tidspress. Allt från att man städar ur källaren och behöver bli klar, att släpet man har hyrt snart ska lämnas tillbaka eller helt enkelt att det är en snabb runda på lunchen. Men tack vare att vi är på plats kan möbler som annars hade slängts få en andra chans, säger Tobias Bogefors.

Projektet är ett test som kommer att pågå under tre månader. Därefter ska det utvärderas och eventuellt förlängas.

Kommer projektet att förlängas som det ser ut nu?

– Sysav och Ikea stämmer löpande av hur samarbetet fungerar. Vi kommer att utvärdera hur det har gått för att se hur vi ska fortsätta framåt. Men just nu vet vi inte.

Kan projektet komma att skalas upp?

– Vi har börjat i en liten skala ihop med Sysav för att ännu bättre förstå hur dessa flöden fungerar och hur Ikea kan vara en del av dessa för att förlänga livet på fler möbler. För att nå våra mål behöver vi återbruka möbler i ännu större skala. Men först behöver vi förstå på vilket sätt det skulle kunna se ut.

Återbruk är miljömässigt bättre än återvinning. Varför satsar man inte ännu mer?

– Vårt mål är att alla Ikea-produkter ska vara tillverkade av förnybara eller återvunna material och designade för att återanvändas, återförsäljas eller återvinnas senast 2030. Därför behöver vi lära oss mer om hur vi kan återanvända och förlänga livet på våra produkter. Samarbetet med Sysav är ett av flera initiativ där vi undersöker detta. Vi gör även en liknande sak i Helsingborg och i Malmö har vi startat en test-hub som ska kunna ta om hand om de möbler som kommer in. Dessutom kan man redan idag lämna in sina gamla Ikea-möbler på alla våra varuhus i Sverige, säger Tobias Bogefors.

Tanken är att projektet ska vara ett komplement till återvinningscentralens ordinarie insamling till återbruk via välgörenhetsorganisationer.

– Vårt mål är att öka återbruket. Det är just den här typen av samarbeten som är nyckeln till att skapa cirkulära resursflöden i samhället. säger Jakob Sahlén, Miljö- och hållbarhetschef Sysav.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste