nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Ideologiska konflikter eldar på klimathotet

På frågan om hur klimathotet ska bemötas visar sig det finnas stora ideologiska skillnader. Och debatten domineras av industriell fatalism, visar den nya boken Kampen om klimatet.

  • Annons 1

Jonas Anshelm, idéhistoriker och professor vid Linköpings universitet, har studerat miljöpolitiken från valrörelsen 2006 till klimatmötet i Köpenhamn 2009. Och det visar sig finnas stora ideologiska skillnader. Enligt honom dominerades debatten av det han kallar den industriella fatalismen med förespråkare i regeringen, näringslivet och en del fackliga organisationer.

– Klimatförändringarna skulle klaras av med smartare tillväxt. För det behövdes mer teknikutveckling och marknadsorientering, konstaterar Jonas Anshelm.

Men Sveriges miljöpolitik kritiserades enligt det som han kallar den ekologiska omprövningen från bland andra oppositionen, miljöorganisationer, svenska kyrkan och solidaritetsrörelsen. De ville se politiska lösningar som innebar samhällsförändringar och minskade koldioxidutsläpp.

Tillväxtkritiker och klimatskeptiker

Med i debatten fanns ytterligare två synsätt som inte tog lika mycket plats. Det ena var systemkritikerna som såg tillväxt som det största problemet och som ifrågasatte det ekonomiska synsättet. I andra ringhörnan fanns klimatskeptikerna som inte trodde på klimatåtgärder och ifrågasatte att mänskliga aktiviteter och klimatförändringar har något samband.

Enligt Jonas Anshelm har intresset för klimatfrågan minskat efter mötet i Köpenhamn, men han tror inte att intresset är borta för evigt.

– På sikt kommer klimatfrågan med stor sannolikhet att vara tillbaka i samhällsdebattens centrum eftersom problemet snarare ökar än minskar.

Boken Kampen om klimatet bygger på ett tjugotal debattböcker, 3 500 ledare, debattartiklar, politiska kommentarer och större reportage.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

PFAS kan kosta Sverige 50 miljarder kronor per år

Högfluorerade ämnen (PFAS) kan skapa stora kostnader för samhället. På europanivå handlar det om över 50 miljarder euro, varav miljöskador i Sverige beräknas kunna kosta samhället mellan 18 miljoner och 5 miljarder euro (cirka 50 miljarder kronor) på år. Det visar en ny rapport från Nordiska ministerrådet.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Electrolux söker grön finansiering

Nu lanserar vitvarujätten Electrolux ett ramverk för gröna obligationer. Detta för att ta in medel som öronmärks för investeringar som ska bidra till minskad miljöpåverkan från företagets produkter och verksamhet.

Frivilligt regelverk ska öka möjligheterna till skadestånd

Även de som lever i laglöst land och utsätts för brott mot mänskliga rättigheter, ska kunna få hjälp av juridik framöver. Den svenske advokaten Claes Cronstedt och elva andra jurister har föreslagit ett frivilligt regelverk som utgår från New York-konventionen. Den gör att alla kan söka skadestånd från företag i hela världen inför skiljedomstol.