Men Sveriges miljöpolitik kritiserades enligt det som han kallar den ekologiska omprövningen från bland andra oppositionen, miljöorganisationer, svenska kyrkan och solidaritetsrörelsen. De ville se politiska lösningar som innebar samhällsförändringar och minskade koldioxidutsläpp.
Tillväxtkritiker och klimatskeptiker
Med i debatten fanns ytterligare två synsätt som inte tog lika mycket plats. Det ena var systemkritikerna som såg tillväxt som det största problemet och som ifrågasatte det ekonomiska synsättet. I andra ringhörnan fanns klimatskeptikerna som inte trodde på klimatåtgärder och ifrågasatte att mänskliga aktiviteter och klimatförändringar har något samband.
Enligt Jonas Anshelm har intresset för klimatfrågan minskat efter mötet i Köpenhamn, men han tror inte att intresset är borta för evigt.
– På sikt kommer klimatfrågan med stor sannolikhet att vara tillbaka i samhällsdebattens centrum eftersom problemet snarare ökar än minskar.
Boken Kampen om klimatet bygger på ett tjugotal debattböcker, 3 500 ledare, debattartiklar, politiska kommentarer och större reportage.
publicerad 21 november 2012