Sportklädersmärket Houdini har agerat testpilot och blivit först i världen med att granska sin verksamhet utifrån den vetenskapliga modellen för planetära gränser, som tagits fram av bland andra Johan Rockström. Under Miljöstrategidagarna intogs scenen av Eva Karlsson, Houdinis vd, som pratade om deras hållbarhetsresa och utmaningar.
Houdinis VD om att bygga näringsliv inom planetära gränser
Cirkularitet
När forskning ska omsättas i verklighet krävs modiga testpiloter. Houdini var först i världen med att granska sin verksamhet utifrån modellen för planetära gränser från Stockholm Resilience Center. Nu berättar Eva Karlsson, vd på Houdini, om resan.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
– Sedan 2001 har vi arbetat med en cirkulär strategi, med målet att övergå från linjära material- och produktionsflöden till en mer hållbar cirkulär modell. Vårt engagemang har bland annat resulterat i utfasningen av mikroplaster samt vårt pågående arbete med att hantera nanomaterial på ett ansvarsfullt sätt, säger hon.
Eva Karlsson berättar att 88 procent av Houdinis produkter var cirkulära under 2022. Det primära målet för företaget är nu att skapa ett cirkulärt ekosystem som omfattar hela produktionskedjan, från design och tillverkning till konsumtion och återvinning.
– Houdini har satt som mål att hela vårt verksamhetsområde ska vara cirkulärt senast år 2030. Många aktörer menar att det inte går att skapa cirkulära produkter, men det gör det visst. Det handlar i stället om att tänka annorlunda och ompröva traditionella sätt att tänka och arbeta på, säger hon.
Organisk tillväxt
Enligt Eva Karlsson produceras det ungefär 100 miljarder klädesplagg varje år, och av dessa så hamnar 60 procent på soptippen samma år.
– Tänk vilken betydande förändring textilindustrin skulle kunna uppnå om man beslutade sig för att sluta skapa produkter av låg kvalitet och i stället fokuserade på att designa produkter som både tilltalar konsumenterna och är hållbara över tid. Detta skulle kunna bidra till att lösa många av de stora problem som branschen står inför, säger hon.
Enligt Eva Karlsson har företaget upplevt en imponerande organisk tillväxt, vilket visar att det finns många konsumenter som är angelägna om att stödja hållbara produkter och vara en del av resan mot en mer miljövänlig framtid.
– Tillväxten har skett organiskt. Vi låter det gå naturens gång och försöker skapa efterfråga långsiktigt, säger hon.
Vidare berättar hon att de lyckats skapa en relationsekonomi med återkommande kunder som vill använda deras produkter. Detta jämfört med transaktions-ekonomin som har varit standarden inom textilindustrin under längre tid.
Hur motiverar man mindre försäljning ekonomiskt?
– Först och främst behöver vi göra en avvägning och fråga oss själva om vi agerar rätt. Vad är vårt motiv för att fortsätta använda oss av de gamla, miljöförstörande metoderna? Vi har ett ansvar att hitta nya, kreativa lösningar för att ta hand om vår planet, och för detta krävs det kreativitet. En nyckel är att hitta nya affärsmodeller, och här finns mycket att lära från andra branscher, exempelvis bilindustrin, avslutar Eva Karlsson.