Hon vill utveckla intressentdialogen

HÅLLBARHETSARBETE Intressentdialoger är ofta skrivbordsprodukter och bidrar inte tillräckligt till hållbarhetsarbetet, enligt Annika Ekengren, konsult på Tyréns. Det vill hon och hennes kollegor ändra på. I ett tvåårigt projekt utvecklar de en metod för intressentdialog och -analys.

Hon vill utveckla intressentdialogen
Annika Ekengren vill förbättra intressentdialogen. Foto: Tyréns

I ett års tid har Annika Ekengren och hennes fyra kollegor kartlagt hur företag arbetar med intressentdialogen och hur kommuner arbetar med medborgardialog.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Intressentdialog krävs i Iso 9001 och 14001, och för den som arbetar enligt GRI Standards. Men ingen av dessa standarder specificerar hur dialogen ska genomföras, vilket har lett till att många företag tar fram egna modeller för dialogerna. Ett vetenskapligt underlag för hur dialogerna ska genomföras saknas också, enligt Annika Ekengren. När det gäller medborgardialog är läget ett annat.

– För medborgardialog finns ett stort forskningsunderlag. Vi har upptäckt en helt ny värld av kunskap som vi inte visste fanns, och lärt oss jättemycket! Det är lätt att fastna i gamla mönster, säger hon.

Inspiration från medborgardialog

Som ett exempel nämner hon dialogtrappan.

– Medborgardialogen har en dialogtrappa. Första steget är information, det är enkelriktat. Sedan kommer en lång trappa där intressenten får mer och mer inflytande, och det sista steget är medbestämmande. Då har du kommit väldigt långt, säger hon.

Under året som gått har hon och kollegorna undersökt intressentarbetet på ett tjugotal företag. Det har visat sig att många bockar av kravet på intressentdialog genom att göra en minimal insats inför en revision eller granskning.

Intressentdialogen blir hyllvärmare

– De flesta som vi pratar med är självkritiska och erkänner att det här kan vi definitivt göra bättre. Man behöver inte lägga så mycket mer tid på det, utan det gäller att göra det på rätt sätt. Sedan finns vissa som lägger mycket tid på intressentdialog men får inte så mycket ut av den, säger Annika Ekengren.

Det är lätt hänt att intressentdialogen hamnar i byrålådan, menar hon.

– Du måste ha ditt papper vid revision, men att faktiskt använda det för att förbättra hållbarhetsarbetet är en annan sak.

Inga färdiga verktyg

Nu utvecklar gruppen metoden och verktygen, men att ta fram ett enda verktyg som passar alla är en utmaning. Intressentgrupperna varierar och behöver mötas på olika sätt.

– Vi kommer att ta fram olika hjälpmedel, till exempel en verktygslåda med olika metoder som passar olika intressentgrupper, säger hon.

Bättre resultat utan mer arbete

Annika Ekengren menar att intressentdialogen inte behöver ta så mycket längre tid, men att resultatet kan förbättras ändå.

– Ett exempel är att många gör ett bekvämlighetsurval, vilket innebär att man pratar med personer som man redan känner. Det är ju ganska enkelt – men inget bra urval. Man måste lära sig att göra ett representativt urval ur intressentgruppen så att svaren faktiskt betyder något. Fem intervjuer med rätt personer tar lika lång tid som fem intervjuer med fel personer, säger hon.

Svårt att hitta metod som passar alla

De två sista stegen i den blivande metoden handlar om återkoppling och att ta hand om informationen. Om det görs på rätt sätt kan intressentdialogen bli en hjälp i hållbarhetsarbetet, men även här är det svårt att hitta metoder som passar alla.

– Vi kommer att ge råd om hur man tar hand om materialet. Men det blir mindre specifikt än de tidigare delarna, säger Annika Ekengren.

Söker testpiloter

Under 2020 kommer metoden att utvecklas med hjälp av pilotprojekt. Tyréns söker företag som är intresserade av att testa metoden och återkoppla så att den kan utvecklas ytterligare.

 

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.