Hon vill starta en global färgrevolution – med hjälp av algbläck

Innovation Designern Ida Näslund hittade inte någon tillräckligt hållbar textilfärg. Då kom hon på idén med att producera miljövänlig bläckfärg med hjälp av alger. Nu hoppas hon att innovationen ska leda till en global färgrevolution.

Hon vill starta en global färgrevolution – med hjälp av algbläck
Ida Näslund vill att algbläck ska leda till en färgrevolution. Foto: Mounid.

Det hela började år 2018. Ida Näslund hade arbetat med att designa barnkläder, men ville nu starta eget och göra barnkläderna mer miljövänliga och hälsosamma.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Men ganska tidigt i processen tog det stopp. Ida Näslund hittade nämligen inte någon färg som hon tyckte var tillräckligt bra och hållbar.

– Min passion är design, färg och formgivning. Men jag brinner också för miljön och att jobba med hållbara material. Där är färgen den absolut svåraste pusselbiten att lösa. Ofta handlar det om väldigt hårda kemikalier och giftiga ämnen. När jag undersökte saken märkte jag att det inte fanns någon färg på marknaden som var 100 procent hållbar, säger Ida Näslund.

Tog saken i egna händer

Där och då bestämde hon sig för att själv ta tag i problematiken. Hon gjorde research, studerade olika naturliga medel och kom in på bland annat bakterieodling innan hon slutligen fastande för alger.

– Det finns så otroligt många fördelar med att alger; de kan odlas i väldigt stora volymer, de kan binda koldioxid, rena luften och vattnet, är en förnybar resurs och kan skapas i massa olika färger, säger Ida Näslund.

Med hjälp av alger skapar företaget Mounid hållbara textilfärger.

Så småningom kom hon i kontakt med två forskare vid forskningsinstitutet RISE. En expert inom analytisk kemi och en som forskar om alger och mikrobiologi. De två forskarna hade aldrig hört talas om en liknande idé och nappade genast.

– De hade mest sett idéer med alger kopplat till mat. Jag tror också att de tänkte att idén skulle kunna vara en lösning på ett stort miljöproblem.

Arbetar nära forskarteam

Det blev starten till det Göteborgsbaserade företaget Mounid, vars affärsidé är att använda alger för att skapa textila färger och uppnå helt biologiskt nedbrytbara och cikulära produkter.

Nu är Ida Näslund mitt i processen att ta patent på infärgningsmetoden och innovationen som hon kallar för algbläck. Hon arbetar fortfarande nära forskarna vid RISE, som nu har lämnat RISE och startat upp den egna organisationen industridoktorn, som bland annat hjälper företag som Ida Näslunds med vetenskaplig expertis inom kemi och mikrobiologi.

Flera utmaningar att ta sig an

Men det finns fortfarande några hinder att ta sig över innan algbläcket kan säljas på marknaden.

Vad händer just nu?

– Nu arbetar vi i ett pilotprojekt med hela den svenska textilbranschen, som är presenterade i olika företag. Fokus ligger på att färga cellulosa-baserade produkter, som är det mest miljövänliga materialet. Genom pilotprojektet validerar vi projektet och undersöker vilka hinder som finns för att vi ska kunna gå vidare, säger Ida Näslund.

Vad är det för hinder?

– Den största utmaningen just nu är alla de kravställningar som finns från företagen, rent produktmässigt. Så vi måste hela tiden gå in i specifika produkter för att utveckla dem på sätt som gör att vi kan möta branschens krav.

Vad kan det vara för krav?

– Det handlar framför allt om tvätt äkthet, att det ska hålla ett visst antal tvättar. När det kommer till vissa arbetskläder kan det vara ännu högre krav.

Så ni har med andra ord fått tvätta mycket kläder?

– Ja, det kan man säga. Vi måste kunna uppnå en så bra hållfasthet i färgen som möjligt, utan att skapa färg som består av syntetiska ämnen, som i princip aldrig försvinner med innehåller väldigt hårda kemikalier. Det handlar om att hitta nya sätt att se på färg där vi jobbar med naturen och ekosystemet. Vi måste med andra ord hitta en väg där vi kan mötas, säger Ida Näslund.

Tillbaka till när du började. Var det ett svårt beslut att hitta ett helt nytt färgalternativ?

– I början var det väldigt tufft och jag kände ibland att; nej, nu orkar jag inte mer. Samtidigt kände jag att jag inte ville fortsätta som designer om jag inte kunde jobba hållbart, och tyvärr är det en väldigt skitig bransch. Nu får jag använda min kreativitet på ett annat sätt, men ambition är att gå tillbaka till att arbeta som designer och skapa helt cirkulära, bionedbrytbara produkter.

Finns det verkligen ingenting annat som är hållbart på marknaden nu?

– Det finns bättre alternativ, som exempelvis växtfärger. Men även om det är bionedbrytbara färger, så finns det saker i produktionen som inte är helt hållbara, som exempelvis att de konkurrerar med odlingsbara marker. Alger, däremot, växer väldigt yteffektivt.

Vad tänker du om tio år?

– Då är det ett globalt företag som producerar algbläck, som gör mätbara skillnader. Det hade varit jättehäftigt att kunna mäta och se att så här mycket har vi förbättrat klimatet. Förhoppningsvis kommer det leda till fler ringar på vattnet och att det blir starten för en global färgrevolution med biobaserad färg.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.