Ulrika Urey kommer närmast från en tjänst som kanslichef på den ideella organisationen Fair Action, som arbetar för att få företag att ta ansvar för mänskliga rättigheter och miljö. Nu går hon vidare till rollen som generalsekreterare för Fairtrade, där hennes mål är att minska klyftan mellan konsumenter och producenter samt öka antalet företag som öppet delar med sig av de potentiella riskerna som ligger bakom deras produkter.
– När allt fler företag pratar hållbarhet är det viktigt att konsumenter får veta hur verkligheten bakom varorna kan se ut, säger Ulrika Urey, i en kommentar.
Ulrika Urey, med en bakgrund som nationalekonom, blev tidigt intresserad av Fairtrade och hållbar handel under sina studieår. Under sin tid som utsänd för Svalorna i Bolivia har hon aktivt arbetat för att stärka kvinnors självförsörjning. Dessutom har hon tjänstgjort som regionchef för Diakonias Latinamerikakontor i Colombia, där hon fokuserade på mänskliga rättigheter och demokratiska frågor.
Ulrika Urey tror att det är viktigt att knyta konsumenten närmare odlaren.
– Om man känner en närhet till människorna som odlar kaffebönorna eller bananerna, om man ser att de också känner oro för klimatutmaningar och önskar den bästa utbildningen till sina barn – så tror jag också det blir mer självklart att vilja bidra till att de ska få en bättre levnadsstandard.
Ulrika Urey påbörjar sitt uppdrag i en tid då lågkonjunktur lett till minskad konsumtion av Fairtrade-märkta varor. Men hon ser optimistiskt på framtiden och tror på en ökad etisk konsumtion – trots ekonomiskt tuffa tider.
– Ska vi fortsätta njuta av varor som kaffe och choklad måste vi också betala för det. Att flytta handen i butiken och välja Fairtrade är ett enkelt sätt att göra skillnad, avslutar hon.