Hejdå plastpåsen!

I Italien har de nyligen bannlysts. I Kina har förbrukningen halverats. Och i flera afrikanska länder har de inte synts till på flera år. Nu ska EU hitta en gemensam lösning på påsproblematiken. Och du kan hjälp till.

Hejdå plastpåsen!

250 miljarder plastpartiklar med en sammantagen vikt på 500 ton flyter för tillfället i Medelhavet. Den 1 januari vinkade Italien adjö till plastpåsen, eller ja inte helt. Det är engångspåsar av polytenplast som förbjuds i affärer. De butiker som har kvar lager av påsar får dock ge dem gratis till kunderna för att bli av med dem, rapporterar Plasticnews. Italien är därmed det första landet i EU att förbjuda plastpåsar. Men i andra länder har bannlysningen många år på nacken. Flera afrikanska länder, däribland Eritrea, Rwanda och Somalia, införde förbud i början och mitten av 2000-talet enligt BBC som också rapporterar att tunna plastpåsar blev förbjudna i Bangladesh huvudstad Dhaka och Indiens Mumbai efter att påsarna fastnat i städernas dräneringsystem. Flera andra länder har också satt p för påsproblemet och de flesta europeiska länder låter kunderna betala för påsar.

Lämna synpunkter

Den italienska miljöorganisationen Legambiente menar att den årliga förbrukningen av plastpåsar i landet har legat på runt tjugo miljarder stycken, vilket är mer än 330 påsar per person och år. Butiker i Italien kommer nu endast att erbjuda tyg-, pappers- och biologiskt nedbrytbara påsar.

Nu vill EU-kommissionen hitta en gemensam lösning för alla medlemsstater och tar allmänheten till hjälp. På ett webforum kan man lämna synpunkter på hur betalning, skatt eller ett förbud skulle påverka användningen av plastpåsar. Fram till augusti är konsultationen öppen.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.