Här är staden som cirkulerar kaffekoppar

Cirkulär ekonomi Aarhus i Danmark satsar på cirkulär ekonomi. Nu blir staden först i världen med att testa ett gemensamt pantsystem för kaffekoppar.

Här är staden som cirkulerar kaffekoppar
Foto: Adobe Stock/Presbild.

Att minska konsumtionen och komma bort från slit-och-släng-samhället är en av de viktigaste insatserna i den gröna omställningen. Det säger Aarhus borgmästare Jacob Bundsgaard i samband med att staden nu inleder en treårig satsning med att cirkulera engångs-kaffekoppar.

I Aarhus, som är Danmarks näst största stad, är ungefär hälften av avfallet som samlas in från stadens sopkorgar och från gatorna takeaway-emballage. Satsningen är ett försök att komma till rätta med problemet.

40 kaféer och restauranger deltar

I den första omgången kommer det att produceras 40 000 to-go-kaffekoppar som erbjuds på omkring 40 kaféer och restauranger i Aarhus. 25–30 pantautomater som tar emot de använda kaffekopparna kommer att placeras runt om i staden. Varje kopp ger 5 danska kronor i pant, som automatiskt återbetalas till kortet när koppen lämnas in.

Kaffekopparna samlas in dagligen och transporteras med el-cykel eller el-bil till en lokal disk-station. Därefter diskas de och transporteras tillbaka till de kaféer och restauranger som deltar i försöket.

Fakta

Aarhus pantsystem för kaffekoppar

  • Som kund betalar man en pant på 5 kr om man väljer en återanvändningsmugg till sina to-go-drycker. Panten returneras automatiskt till kundens betalkort när muggen lämnas in i en av systemets uppställda pantautomater i Aarhus centrum.
  • I Aarhus utgör ungefär hälften av avfallet som samlas in från stadens sopkorgar och kastas på gatan av takeaway-emballage. Det lämnas speciellt mycket to-go-kaffekoppar och ölglas i staden. Engångsbägare är vanligtvis tillverkade av plast eller plastbelagt papper och används i genomsnitt bara i 15 minuter innan de blir avfall.
  • Engångsbägare av papper består ofta av papper och plastfolie (PLA-liner) som är svåra att skilja från varandra. Därför kan engångsbägare sällan återvinnas. En återvinningsbar kaffekopp kan minska CO2-utsläppet med över 70 procent jämfört med en engångsbägare.
  • Försöket att etablera ett cirkulärt system som kan hantera takeaway-emballage i stadsmiljön ligger ett par steg före den europeiska lagstiftningen om utvidgat producentansvar år 2025 och stödjer Danmarks nationella målsättning om 50 procents minskning av vissa plastbaserade takeaway-emballager innan 2026.

”En målinriktad och intensiv insats”

Projektet ett samarbete mellan Aarhus kommun och det norska företaget Tomra, som tillverkar returautomater.

– Det har varit en målinriktad och intensiv insats med systemet de senaste åren och nu ska vi verkligen testa det i praktiken. Jag hoppas att Aarhusborna kommer att omfamna pant-koppen och att vi under försöket kommer att ta de nästa stegen och förhoppningsvis utvidga till fler typer av takeaway-emballage, säger Nicolaj Bang, Aarhus kommuns teknik- och miljöchef i en kommentar.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.