Här är kompetenserna som arbetsmarknaden skriker efter

Jobb Efterfrågan på grön kompetens i jobbannonser växer lavinartat för varje år som går – och behovet av vissa hållbarhetskompetenser har ökat med nära 530 procent de senaste åtta åren.

Här är kompetenserna som arbetsmarknaden skriker efter
Suget efter gröna kompetenser har ökat kraftigt det senaste decenniet. Foto: Adobe stock.

Trots att vissa hållbarhetskompetenser har sett en ökning på flera hundra procent under de senaste åren, finns det få tecken på att gapet mellan utbud och efterfrågan kommer att minska framöver. Det visar en ny rapport; som också belyser vilka typer av gröna kompetenser som efterfrågas.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Suget efter gröna kompetenser har ökat kraftigt det senaste decenniet. Det visar fackförbundet Naturvetarnas analys av över fem miljoner jobbannonser publicerade i Arbetsförmedlingens databas Historiska jobb under åren 2014–2022.

Databasen täcker över 50 procent av alla jobbannonser på den svenska arbetsmarknaden och ger en tydlig indikation på arbetsgivarnas förändrade kompetensbehov. I genomsnitt ökade antalet jobbannonser som efterfrågar grön kompetens med 33 procent per år, vilket är tre gånger snabbare än den totala ökningen för samtliga jobb på arbetsmarknaden.

– Ett exempel är efterfrågan på kompetenser som listas inom exempelvis ”klimatexpert”, ”hållbar energi” samt ”utsläppsrätter” i annonserna. Dessa, samt ytterligare några titlar, har ökat med nära 530 procent under de senaste åtta åren. Särskilt märkbar är ökningen inom energisektorn när det gäller rådgivning och strategiska roller, säger Petra Malm, samhällspolitisk chef på Naturvetarna, i en kommentar.

Enligt rapporten har även efterfrågan på kompetens inom hållbarhetsrapportering, livscykelanalys och miljökravsefterlevnad ökat explosionsartat. En stor ökning kan också ses inom avfall- och avloppshantering där allt fler kommuner har ett behov av strateger och samordnare.

Gapet mellan utbud och efterfrågan

Samtidigt som efterfrågan växer, förblir antalet examinerade inom dessa områden relativt konstant. Dessutom visar både internationella studier och data från Skolverket på ett minskat ungdomsintresse för naturvetenskapliga och tekniska ämnen.

– Naturvetare spelar en viktig roll i den gröna omställningen och kommer att behövas i ännu större utsträckning i framtiden. Utan rätt kompetens kommer Sverige att halka efter inom innovation och utveckling, avslutar Petra Malm.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.