Det innehåller avtalet för biologisk mångfald

COP15 30 procent av jordens yta ska skyddas till 2030. Det har världens länder nu enats om i ett globalt ramavtal för biologisk mångfald.

Det innehåller avtalet för biologisk mångfald
Nu har världens länder enats om ett globalt avtal för att stoppa förlusten av biologisk mångfald. Foto: CBD.

Efter två veckors intensiva förhandlingar vid FN:s toppmöte för biologisk mångfald COP15 i Montreal har nu världens länder enats om ett globalt ramavtal för biologisk mångfald, som beskrivs som Parisavtalet för naturen.

Beskedet kom efter klockan tre på morgonen lokal tid i Montreal. En av de viktigaste punkterna som länderna har kommit överens om är att 30 procent av jordens land, vatten och hav ska skyddas till 2030. I nuläget är 17 procent av landområdena och 10 procent av de marina områdena skyddade.

– Det har aldrig funnits ett globalt bevarandemål på denna skala. Detta ger oss en chans att skydda den biologiska mångfalden från kollaps. Vi är nu inom det intervall som forskarna tror kan göra en markant skillnad för den biologiska mångfalden, säger Brian O’Donnell, chef för bevarandegruppen Campaign for Nature, till reportrar, enligt AP rapporterar TT.

Rika länder ska öka sina bidrag

Likt FN:s toppmöte för klimatet COP27, har diskussionerna på COP15 handlat mycket om finansiering. Enligt uppgörelsen ska rika länder öka sitt bidrag till fattiga länder med 20 miljarder dollar om året till 2025. Därefter ska summan öka till 30 miljarder dollar per år.

Det globala ramavtalet innehåller också skrivningar om att skydda ursprungsbefolkningars rättigheter. Beskedet om det globala ramavtalet kommer efter mer än fyra år av förhandlingar och upprepade förseningar på grund av coronapandemin. Nästan 200 länder undertecknade avtalet.

WWF välkomnar avtalet, men hoppades på mer

Världsnaturfonden WWF välkomnar avtalet, men anser samtidigt att det innehåller ett för svagt språk inom flera kritiska områden.

– Avtalet har rätt ambitionsnivå, men det saknar till exempel ett mål för att minska produktionens och konsumtionens ohållbara fotavtryck. Detta är en besvikelse och kommer att kräva att regeringar vidtar åtgärder på nationell nivå, säger Marco Lambertini, WWF:s generaldirektör och fortsätter:

– Trots det är vi hoppfulla. För två veckor sedan hade vi ett berg av meningsskiljaktigheter att lösa. Idag går vi härifrån med ett avtal som åtminstone börjar läka vårt förhållande till naturen.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.