Här är bristerna i företagens hållbarhetsrapporter

REDOVISNING Bland 23 000 företag som rapporterar till CDP – är det endast en bråkdel som håller måttet. Det visar en ny rapport som belyser fallgroparna i näringslivets redovisningsarbete.

Här är bristerna i företagens hållbarhetsrapporter
Många företag förbiser verksamhetens vattenpåverkan. Foto: Adobe stock.

Den nya CDP-rapporten ”Below The Surface” visar både på fram- och snedsteg i företagens resa mot hållbarhet. Enligt rapporten underskattar majoriteten av företag hållbarhetsrisker och klimatpåverkan som är kopplade till deras verksamhet. Under 2023 var det endast 0,6 procent av företag som rapporterade om alla negativa effektmått som samlats in av organisationen.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Så många företag svarade på CDP-frågor om negativa påverkansindikatorer enligt SFDR år 2023:

I rapporten betonas också vikten av att sätta ambitiösa miljömål. Företag som har medellångsiktiga mål har visat sig prestera bättre när det kommer till att minska sina direkta utsläpp jämfört med andra företag.

Uppmanar till handling

”Företag, finansiella institutioner och beslutsfattare behöver ta konkreta åtgärder och införa policys för att adressera klimat- och miljörelaterade utmaningar och beroenden. Det är avgörande att anta omfattande rapportering, vetenskapsbaserade mål och implementera övergångsplaner som minskar företagens miljöavtryck för att möta dessa utmaningar”, skriver rapportförfattarna.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.