Handeln med utsläppsrätter hotas av Ryssland

Ryssland har ännu inte skrivit under Kyotoavtalet och nu hotar ryssarnas tvekan att stoppa hela Kyoptoavtalet. Därmed kan systemet med handel med utsläppsrätter av koldioxid också stoppas.

För att Kyotoavtalet ska få effekt och minska koldioxidutsläppen fram till 2010 krävs att länder som 1990 stod för 55 procent av de globala koldioxidutsläppen är med. Det är industriländerna ligger bakom de största koldioxidutsläppen i världen, men USA, som står för 36 procent av världens växthusgasutsläpp, hoppade av Kyotoavtalet redan 2001.

Därför har Ryssland som står för 17 procent av utsläppen, fått en avgörande roll. Men Rysslands president Vladimir Putin oroade dock många när han vid en klimatkonferens i Moskva i september inte klargjorde om eller när landet tänker ratificera Kyotoavtalet. I stället sade Putin, enligt TT, att Ryssland bara skriver under om det ligger i landets nationella intresse.

Hård kritik

Industriländerna enades i Kyoto 1997 om att till 2010 minska sina utsläpp med i genomsnitt 5,2 procent, från 1990 års nivåer. Avtalet träder i kraft när länder som står för minst 55 procent av de globala växthusgasutsläppen ratificerat avtalet. Hittills har länder som står för 44 procent av utsläppen gjort det.

I avtalet finns också ett system med utsläppsrätter. Om Kyotoavtalet inte kan genomföras hotar även handelssystemet med utsläppsrätter att stoppas. Från flera håll har Rysslands ställningstagande kritiserats hårt.

– Vi ser med besvikelse och oro på att Ryssland ytterligare skjuter på sitt beslut, säger miljöminister Lena Sommestad till TT.

Även Världsnaturfonden, WWF, kritiserar Putins uttalanden.

– President Putin är farligt nära att bli klimatdödare nummer två efter USA:s president George Bush, säger Jennifer Morgan, chef för WWF:s klimatprogram, i ett pressmeddelande. Hon menar att de 118 länder som ratificerat klimatavtalet bara väntar på att Ryssland ska trycka på knappen.

Jennifer Morgan säger vidare att Ryssland har haft tid på sig sedan 1997 och det inte finns någon ursäkt för att fortsätta hindra avtalet från att träda i kraft.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste