nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Handel och transport samarbetar för minskade utsläpp

  • Annons 1

Minskad handel och transport skulle leda till stagnation istället för globalt välstånd. Detta är ett av budskapen i den gemensamma rapporten från Svensk handel och Transportgruppen.

Syftet är att se på samband mellan transporter av butiksvaror, miljöpåverkan och ekonomisk tillväxt på en ny nivå.

Rapporten pekar på att klimatdebatten inte enbart kan fokuseras på transporter, utan borde fokuseras mer på varuproduktion och inköpare. Detta eftersom det visade sig att de stora utsläppen fanns inom produktionen.

Livscykelanalyser har gjort på 22 vanliga detaljhandelsvaror, för att utreda hur stor del av varornas totala koldioxidutsläpp som härrör från transporter.

Rapporten Transporter och handel – viktigt för välståndet och miljön, har utarbetats av Handelns Utredningsinstitut.

Etiketter:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Klimatet: Målen är tillräckliga – nu behövs verkstad

Debatten om politikens förutsättningar att hantera klimatfrågan, som Miljö & Utveckling arrangerade i Almedalen, ledde både till hetsig ordväxling och intressanta reflektioner. I panelen fanns Gunvor G Ericson, Svante Axelsson, Ludwig Bengtsson Sonesson och Mattias Goldmann. Du kan också se debatten, länk till filmen finns längst ned i texten.