Hållbarhetschefen om CSRD: ”Börja direkt, även om du inte behöver”

Hållbarhetsredovisning Även om företaget inte behöver redovisa enligt CSRD förrän 2025 så är det bra att sätta igång redan nu. Det menar Anna Denell, hållbarhetschef på Vasakronan som med sina 300 anställda redovisat med CSRD i över ett år.
– Vi gillar att vara tidiga, säger hon och pekar på flera fördelar med att ligga steget före.

Hållbarhetschefen om CSRD: ”Börja direkt, även om du inte behöver”
Anna Denell. Foto: Gustav Kaiser

DE NYA EU-KRAVEN för obligatorisk hållbarhetsredovisning, CSRD, har nu trätt i kraft. Först omfattas börsnoterade företag med över 500 anställda. Senare kommer direktivet att utvidgas med skärpta krav och inkludera fler företag.

De företag som omfattas först har tidigare rapporterat enligt Non Financial Reporting Directive (NFRD), men det nya regelverket är mycket mer omfattande. Det innefattar inte bara klimatansvar utan har även krav på miljö och social hållbarhet. Ett viktigt krav är den så kallade dubbla väsentlighetsanalysen, där företagen måste titta på vilka hållbarhetsfrågor de påverkar och påverkas av. Dessutom ställs det krav på revisorgranskning.

VASAKRONAN HAR 300 anställda och påverkas inte ännu av det nya direktivet. Trots detta känner Anna Denell, hållbarhetschef på företaget, att de är förberedda.

– När det var dags för oss att göra en ny väsentlighetsanalys enligt GRI, valde vi även att inkludera dubbel materialitet enligt CSRD. Det har gett oss en bra översikt av vårt framtida rapporteringsbehov, säger Anna Denell till Miljö & Utveckling.

Hon berättar att analysen egentligen inte landade i någon större skillnad, men att de upptäckte luckor i sin rapportering, bland annat när det gäller ansvarsområden för olika frågor.

– Vi står definitivt inför utmaningar, särskilt när det gäller information i leverantörskedjan, som kanske sträcker sig längre än där vi tidigare har hämtat information. Det är dock bra att vi känner pressen. Dessa frågor har varit på vår radar, men vi har tidigare kunnat dra nytta av GRIs något mer förlåtande inställning till väsentlighetsbegreppet, säger hon.

Anna Denell säger också att det finns flera fördelar med att vara tidigt ute med den nya rapporteringen.

– Den klart största fördelen med att vi började så tidigt är att vi nu har en god förståelse för våra kunder, som är större företag än vi är, när de vänder sig till oss med frågor. Vi kan till och med vara proaktiva och ge dem information direkt, säger hon.

Vad har du för tips till företag som ska börja rapportera eller precis har börjat?

– Börja nu om du inte redan har gjort det. Sätt upp en struktur för ditt uppföljningsarbete före årsskiftet. Ha rätt inställning till CSRD; även om det kan kräva extra arbete, ger det positiva effekter som förenklade dialoger med finansiärer, investerare och kunder, avslutar Anna Denell.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.