nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Ungefär 250 ton läkemedel hamnar i soporna eller hälls ut i vasken varje år vilket förorenar våra vattendrag. Det vill Tove Ahlström, hållbarhetsansvarig på nätapoteket Apotea, få ett slut på.

Hallå där…

Tove Ahlström, nytillträdd hållbarhetsansvarig på nätapoteket Apotea, som nu lanserar en kampanj för insamling av överblivna läkemedel för att rädda Östersjön.

  • Annons 1

Idag startar ni en kampanj om återsamling av läkemedel. Varför behövs det?

– Ungefär 250 ton läkemedel hamnar i soporna eller hälls ut i vasken varje år. Det är allt från p-ringar till överbliven pencillin. De här läkemedlen vill vi få tillbaka till apoteken så att vi kan destruera dem. Idag ansamlas läkemedel i vattendragen eftersom reningsverken inte klarar av att bryta ned dem. Det finns även spår av läkemedelsrester i vårt dricksvatten. Förekomsten av hormonrubbningar hos fiskar ökar också.

Med kampanjen vill vi inspirera alla att lämna tillbaka överblivna läkemedel. Jag har själv varit på väg att hälla ut den sista skvätten av min dotters penicillin i vasken för att lägga flaskan i glasåtervinningen, men även den sista lilla skvätten kan göra skada om den kommer ut i naturen!

Du har själv en bakgrund inom läkemedelsbranschen. Vilka är de största miljöproblemen kring läkemedelsanvändning?

– Läkemedel är ofta designade för att vara svårnedbrytbara för att få funktion i kroppen. Det resulterar i att de ansamlas i naturen. Vi vet inte hur cocktaileffekten av de här läkemedlen påverkar oss. Det andra stora problemet är antibiotikaresistens. Om halten av antibiotika är hög i reningsverken kan bakterierna bli resistenta och i ett senare led överföra resistenten till sjukdomsbakterier. Det här händer redan idag i exempelvis Indien. Det leder i sin tur till att antibiotikan sedan inte biter på våra vanliga bakterieburna sjukdomar.

Vad vill du åstadkomma som hållbarhetschef på Apotea?

– Det vi först fokuserar på är att jobba för att öka återsamlingen av läkemedel, eftersom det är ett av de områden där vi har störst miljöpåverkan. Vi vill också guida kunderna till att bara köpa så mycket läkemedel de behöver för tillfället, istället för att samla på sig medicin som riskerar att slängas oanvänd. Sedan vill vi också inspirera våra kunder till att köpa mer hållbara produkter i det receptfria sortimentet och satsar på att ha ett stort sortiment av ekologiska och rättvisemärkta produkter.

Jag kommer också att jobba för att göra Apotea till ett ännu bättre företag, exempelvis med att minimera utsläppen av växthusgaser från våra transporterar och  inspirera våra leverantörer till att minska volymen förpackningsmaterial vid transport. Jag kommer också att driva att de material som vi paketerar varorna i är tillverkat av returmaterial i så stor utsträckning som möjligt.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.

Gretaeffekten del av större trend

Hos SAS använder hållbarhetschefen ordet roligt om det stora intresset för klimat som följt av IPCC:s rapport och klimataktivisten Greta Thunbergs inlägg i debatten. Men minskat flygande och ökad efterfrågan för biobränsle bygger på beslut som fattats tidigare än så, enligt fyra företag som påverkas på olika sätt av klimatdebatten.