Hallå där…

Läkemedel Tove Ahlström, nytillträdd hållbarhetsansvarig på nätapoteket Apotea, som nu lanserar en kampanj för insamling av överblivna läkemedel för att rädda Östersjön.

Hallå där…

Idag startar ni en kampanj om återsamling av läkemedel. Varför behövs det?

– Ungefär 250 ton läkemedel hamnar i soporna eller hälls ut i vasken varje år. Det är allt från p-ringar till överbliven pencillin. De här läkemedlen vill vi få tillbaka till apoteken så att vi kan destruera dem. Idag ansamlas läkemedel i vattendragen eftersom reningsverken inte klarar av att bryta ned dem. Det finns även spår av läkemedelsrester i vårt dricksvatten. Förekomsten av hormonrubbningar hos fiskar ökar också.

Med kampanjen vill vi inspirera alla att lämna tillbaka överblivna läkemedel. Jag har själv varit på väg att hälla ut den sista skvätten av min dotters penicillin i vasken för att lägga flaskan i glasåtervinningen, men även den sista lilla skvätten kan göra skada om den kommer ut i naturen!

Du har själv en bakgrund inom läkemedelsbranschen. Vilka är de största miljöproblemen kring läkemedelsanvändning?

– Läkemedel är ofta designade för att vara svårnedbrytbara för att få funktion i kroppen. Det resulterar i att de ansamlas i naturen. Vi vet inte hur cocktaileffekten av de här läkemedlen påverkar oss. Det andra stora problemet är antibiotikaresistens. Om halten av antibiotika är hög i reningsverken kan bakterierna bli resistenta och i ett senare led överföra resistenten till sjukdomsbakterier. Det här händer redan idag i exempelvis Indien. Det leder i sin tur till att antibiotikan sedan inte biter på våra vanliga bakterieburna sjukdomar.

Vad vill du åstadkomma som hållbarhetschef på Apotea?

– Det vi först fokuserar på är att jobba för att öka återsamlingen av läkemedel, eftersom det är ett av de områden där vi har störst miljöpåverkan. Vi vill också guida kunderna till att bara köpa så mycket läkemedel de behöver för tillfället, istället för att samla på sig medicin som riskerar att slängas oanvänd. Sedan vill vi också inspirera våra kunder till att köpa mer hållbara produkter i det receptfria sortimentet och satsar på att ha ett stort sortiment av ekologiska och rättvisemärkta produkter.

Jag kommer också att jobba för att göra Apotea till ett ännu bättre företag, exempelvis med att minimera utsläppen av växthusgaser från våra transporterar och  inspirera våra leverantörer till att minska volymen förpackningsmaterial vid transport. Jag kommer också att driva att de material som vi paketerar varorna i är tillverkat av returmaterial i så stor utsträckning som möjligt.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.