Grönt ljus för storskalig koldioxidinfångning

CSS Energibolaget Stockholm Exergi får tummen upp av Mark- och miljödomstolen. Planen är att de ska bygga en av de första anläggningarna för koldioxidinfångning i Sverige.

Grönt ljus för storskalig koldioxidinfångning
Anders Egelrud ser beslutet som en milstolpe. Foto: Pressbild.

Nu har Mark- och miljödomstolens beslutat att ge Stockholm Exergi tillstånd att bygga en av Europas första storskaliga anläggningar för infångning av koldioxid genom bio-CCS. Men för att investeringen ska bli av vill bolagets vd Anders Egelrud först se ett svenskt stödsystem på plats för den nya tekniken.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

– Detta är en historisk dag för vårt bolag och för svenskt klimatarbete. När den står klar kommer anläggningen fånga in 800 000 ton koldioxid per år, vilket är mer än vad vägtrafiken i Stockholm släpper ut under samma period. Det kommer hjälpa både Stockholm och Sverige att nå sina klimatmål, säger Stockholm Exergis vd Anders Egelrud, i en kommentar.

Att fånga och lagra koldioxid för att förhindra utsläpp i atmosfären är en teknik som ofta framhävs som avgörande för att uppnå klimatmålen. Både FN och Sverige betonar CCS-tekniken som en viktig del av framtida klimatlösningar, i kombination med minskade utsläpp.

Men innan Stockholm Exergi fattar ett investeringsbeslut måste en viktig pusselbit falla på plats.

– Utöver tillståndet behöver andra viktiga bitar falla på plats innan vi fattar investeringsbeslutet. En avgörande fråga är hur det statliga stödsystemet för bio-CCS utformas. Regeringen arbetar med frågan och vår förhoppning är att stödet snart kommer på plats, avslutar Anders Egelrud.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.