Bränslesnål körning är inte bara för bilförare. SAS och luftfartsverket är i full gång med att testa ett nytt sätt att trafikleda flyg som både sparar bränsle och effektiviserar trafiken kring flygplatserna. Här handlar det om att flygplanets navigeringssystem och flygledningssystemet på marken kommunicerar med varandra så att hela flygningen blir så effektiv som möjligt.
Och det finns mycket att tjäna på att flyga mer bränslesnålt. På premiärflygningen mellan Luleå och Arlanda minskade bränsleförbrukningen med 200 kilo jämfört med en normal flygning. Detta motsvarar 630 kilo koldioxid eller 2,2 kilo kväveoxidutsläpp. I pengar handlar det om 1 000 kronor i minskad bränslekostnad.
Jämn flygning
Systemet fungerar så att planets navigationssystem tidigt under flygningen utifrån vind och väderförhållanden räknar ut en tid för landning. Denna information skickas till trafikledningen på marken som redan här ger planet en landningstid. Därefter kan hela flygrutten optimeras så att planet får en så jämn flygning som möjligt. I stället för att cirkulera runt flygplatsen i väntan på landning kan planet i princip glidflyga in till landningsbanan.
– För flyget är bränslekostnaden en kännbar utgift, det är nödvändigt att tänka om och hitta nya sätt att jobba på. Vi kan inte fortsätta på det sätt vi gör idag, säger Peter Larsson, flygkapten på SAS som håller i projektet.
De plan som SAS testar under våren kan dessutom ge ett fyrdimensionellt färdmeddelande, så kallad Green Approach, till trafikledningen där planets exakta position i latitud, longitud, höjd och tid kan anges för hela flygningen. Detta ger en precision i flygningen som trafikledarna beräknas ha stor nytta av i framtiden.
God framförhållning
Förutom de rent ekonomiska och miljömässiga fördelarna innebär systemet alltså att trafikledarna kan planera för planens ankomst utan att behöva köa dem på det sätt som sker idag. Detta innebär också att flygplatsernas kapacitet kan nyttjas bättre. Idag utgör de den stora flaskhalsen för den växande flygtrafiken.
– Vi vet att flygtrafiken kommer att öka kraftigt inom de närmaste åren och dagens trafikledningssystem håller inte om trafiken fördubblas, konstaterar Peter Larsson.
FAKTA
Under våren testar Arlanda tillsammans med ett antal SAS Boeing 737 systemet med Green Approach under lågtrafiksituationer. Syftet är att testa precisionen på planen, att de kan landa inom 30 sekunder av beräkand landningstid, samt att trafikledarna får utvärdera hur systemet fungerar i skarpt läge. Green Approach är en del av ett EU-projekt, NUP2+, som utvärderar applikationer som kan förbättra effektivitet, miljö och säkerhet inom flyget.