Gröna bolån
Utbud och efterfrågan styr priset för gröna obligationer, och just nu är det brist på projekt. Det är en av orsakerna till att de svenska storbankerna erbjuder gröna bolån till sina privatkunder. Omkring 0,1 procent sparar en bolånekund på att få ett grönt lån.
7 december 2018
Joline Ekman
Swedbank
Flera storbanker, som Swedbank, Nordea, SEB och SBAB har sedan våren börjat erbjuda gröna bolån till sina kunder. Det rör sig om ett rabatterat bolån till alla kunder som bor i en klimatsmart bostad. Hos de flesta banker rör det sig om 0,10 procentenheter rabatt på kundens aktuella boränta.
Men varför börjar allt fler banker erbjuda gröna bolån just nu? Miljö & Utveckling pratar med Tommy Borglund, hållbarhetsexpert på Handelshögskolan i Örebro, som berättar mer om den finansiella trenden.
– Gröna obligationer är jättestort på finansmarknaden, och det beror på att de stora finansiella spelarna och institutionerna i Sverige vill investera pengar i gröna obligationer. Det har gjort att det finns mycket kapital på finansmarknaden, som ska användas till gröna projekt, där i första hand företag, kommuner och fastighetsbolag ska begära ut dessa pengar via en grön obligation. De ska sedan använda pengarna i sina gröna projekt, säger Tommy Borglund till Miljö & Utveckling.
Underskott av gröna projekt
Problemet, är enligt Tommy Borglund, att det finns ett underskott av gröna projekt från näringslivet:
– Det är inte så många företag som har lärt sig hur man hanterar gröna obligationer och som tänker finansiera sina gröna projekt genom gröna obligationer. Det vill säga – det finns mycket mer pengar på finansmarknaden än vad det finns användning för.
Detta har gjort att priserna har börjat falla på gröna obligationer, vilket gör att man får låna billigare till gröna projekt än vad man fick tidigare.
– Det har skett en marknadsmekanism, där gröna projekt är billigare att finansiera än vanliga projekt. Och det öppnar upp för en ännu större expansion av den typen av marknad. Och de här pengarna är bara tillgängliga för företag och intuitioner, inte för privatpersoner.
Bristen på gröna projekt leder till gröna bolån
– Bankerna gör nu egna gröna obligationer och lånar upp dem med gröna pengar av finansmarknaden och gör sedan gröna bolån av dem till privatpersoner. Så nu kommer ett antal fonder eller erbjudanden ut på marknaden till privatpersoner som är finansierade som gröna projekt. Sedan är inte alla projekt finansierade via gröna obligationer, men flera är det.
Tror du att fler banker kommer haka på trenden?
– Jag tror alla banker kommer erbjuda gröna bolån – det är en branschfråga och en ny trend. Marknadsmekanismerna är så starka.
Swedbank är en av storbankerna som erbjuder gröna bolån till sina kunder. Enligt Fredrik Nilzén, hållbarhetschef för koncernen och kollegan Alf Säde, strategi- och affärsansvarig på avdelningen Låna privat, Swedbank, gör banken detta för att deras kunder ska göra hållbarare val som bidrar till omställningen i samhället.
– Det sker onekligen mycket inom boendeutvecklingen kopplat till miljö och hållbarhet. Det ser man bland annat på Passivhus, Svanenmärkningen och Boverkets energideklaration. Det känns också bra att uppmärksamma utvecklingen och koppla den till vår produkt Bolån och bidra genom en prisnedsättning inom något som är viktigt framåt, säger Alf Säde.
Har ni några egna ekonomiska incitament kopplat till gröna bolån?
– För den som låter uppföra ett energiklassificerat hus, eller passivhus, är det jätteintressant för oss att få vara med och finansiera det. Vi vill gärna attrahera kunder som bygger hållbara boenden och det gör vi exempelvis genom våra gröna bolån, menar Alf Säde.
Så vad tror ni om Tommy Borglunds teori – stämmer den?
– Han är helt rätt på det. Alla stora banker på den svenska marknaden har i dagsläget etablerat ett grönt obligationsramverk, och i det perspektivet så är det så, säger Fredrik Nilzén.
Ni erbjuder som max 0,10 procent avdrag på bolåneräntan – gör det någon skillnad för bolånetagarna?
– Ja, det en tusenlapp per lånad miljon.
Tror du att fler människor motiveras att köpa klimatsmarta hus igenom detta?
– Det kan bidra, men om det är avgörande eller inte, skulle jag vara lite försiktig med att anta, säger Alf Säde och får medhåll av kollegan Fredrik Nilzén.
Vad är nästa steg?
– Vi fortsätter titta vidare på andra konkreta produkter och tjänster kopplat till hållbarhet som vi kan erbjuda, avslutar Alf Säde.