Godisjättens hållbarhetsråd inför påsk: Ät överblivet Juleskum

Matsvinn Matsvinn står för omkring 8 procent av de globala växthusgasutsläppen, och säsongsprodukter är ett exempel på hur det uppstår. Inför påskhelgen uppmanar nu en godisjätte att äta upp överblivet Juleskum för att minska på matsvinnet.

Godisjättens hållbarhetsråd inför påsk: Ät överblivet Juleskum
Foto: Adobe Stock.

I snitt äter svensken 30 skumtomtar per år och säsong, men så snart julen är över finns det ofta stora mängder Juleskum kvar i butikshyllorna som kan tvingas gå till soptippen.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

I en ny kampanj vill nu godisjätten Cloetta, tillsammans med e-handlaren Matsmart, rädda tomtarna. Det handlar om att rädda totalt en kvarts miljon påsar, motsvarande 25 ton Juleskum.

– Säsongsprodukter är ett perfekt exempel på hur överskott i livsmedelsbranschen uppstår. Det behövs ofta en stor produktion för att stilla efterfrågan under högtider som jul, påsk och Halloween och det är helt enkelt svårt att få till prognoserna så att de matchar exakt med efterfrågan. Här behövs samarbeten mellan producenter och handel för att se till att produkter inte slängs i onödan, säger Hanna Thofelt Lindström, kommunikations- och hållbarhetschef på Matsmart i en kommentar.

Målet är att allt ska vara räddat till den 21:a april som är Sveriges Overshoot Day, vilket är dagen då planetens alla resurser för år 2024 är förbrukade om alla skulle leva som i Sverige. Idag står matsvinn för omkring 8 procent av de globala utsläppen av växthusgaser.

– Ska vi nå netto noll-utsläpp behöver vi insatser på alla områden. Vi tror stenhårt på att vi kommer hinna rädda alla påsarna fram till den 21:a april, avslutar Hanna Thofelt Lindström.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste