För två veckor sedan inleddes slutförhandlingarna om havsrättskonventionen, en global konvention med regler för hur haven får användas. Nu är förhandlingarna i mål. Tidigt på söndagsmorgonen meddelade Rena Lee, ordförande för FN:s djuphavskonferens att en överenskommelse nåtts.
Globalt havsavtal på plats: ”Historiskt beslut”
Hav Efter flera år av diskussioner och förhandlingar har nu FN:s medlemsländer kommit överens om ett globalt havsavtal. Avtalet beskrivs som avgörande för att nå målet om att skydda 30 procent av jordens yta till 2030.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
– Båten är i hamn, sade hon i FN:s högkvarter i New York när hon meddelade nyheten.
Enligt Niklas Kebbon, Sveriges chefsförhandlare, har ambitionen från Sverige och EU:s håll varit att driva på för ett robust miljöskyddsavtal med tydliga regler för naturskyddsområden och miljökonsekvensbeskrivningar, utan omfattande undantag eller vetomöjligheter.
– De avgörande frågorna rör jämlikare tillgång till, och delning, av förväntade vinster från användning av marina genetiska resurser – utan att hämma den fria marinvetenskapliga forskningen med pålagor i form av olika krav på ”track & trace”, säger Niklas Kebbon, Sveriges chefsförhandlare, till Miljö & Utveckling.
En rättvis fördelning av vinster från marina genetiska resurser löstes på den sista dagen av förhandlingarna i New York.
Hyllas av miljörörelsen
Nu hyllas avtalet av miljörörelsen. Enligt Världsnaturfonden WWF är avtalet avgörande för att nå målet om att skydda 30 procent av jordens land och vatten 2030, vilket beslutades vid COP15 i Montreal i december.
– Ett otroligt bra och historiskt beslut som WWF varmt välkomnar. Det blir rättsligt bindande för havsområden utanför ländernas ekonomiska zoner som motsvarar 45 procent av jordens yta. Världen får nu möjlighet att skapa stora marina reservat som är avgörande för att bevara den biologiska mångfalden, säger Tom Arnbom, senior naturvårdsexpert på WWF i en kommentar.
”En historisk dag för naturskydd”
Även Greenpeace hyllar avtalet.
– Detta är en historisk dag för naturskydd och ett tecken på att även i en splittrad värld kan skydd av natur och människor segra över geopolitik, säger Laura Meller, talesperson för för Greenpeace havskampanj i en kommentar.
Nu uppmanar WWF och Greenpeace de länder som undertecknat avtalet att också praktiskt genomföra vad de lovat, och understryker att mycket jobb återstår innan lagstiftningen är på plats.
– Avtalet blir helt avgörande för ökat skydd till havs, skydd av marina genetiska resurser och den biologiska mångfalden. Miljökrav kommer att införas för de olika kommersiella aktiviteter som sker i haven, säger Tom Arnbom i en kommentar.