nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Global vägledning för socialt ansvarstagande tar form

  • Annons 1

SIS, Swedish Standards Institute leder arbetet med att ta fram en global vägledning för socialt ansvarstagande – den internationella standarden Guidance on Social Responsibility, ISO 26000 – som ska vara klar år 2009.

Standarden beskriver hur ett företag konkret kan arbeta med frågor som mänskliga rättigheter, arbetsrätt, affärsetik, anti-korruption och miljö. Alla organisationer ska kunna använda sig av riktinjerna – små och stora företag, offentlig verksamhet och frivilligorganisationer.

I slutet av juli presenterades nya resultat. Strukturen är på plats och sju ämnesområden har definierats och beskrivits. Områdena är organisationsstyrning, mänskliga rättigheter, arbetsvillkor och arbetsmiljö, miljö, rättvis verksamhetsutövning, konsumentfrågor och samhällsutveckling.

Etiketter:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.

Gretaeffekten del av större trend

Hos SAS använder hållbarhetschefen ordet roligt om det stora intresset för klimat som följt av IPCC:s rapport och klimataktivisten Greta Thunbergs inlägg i debatten. Men minskat flygande och ökad efterfrågan för biobränsle bygger på beslut som fattats tidigare än så, enligt fyra företag som påverkas på olika sätt av klimatdebatten.