Anledningen till förlusten är de privatinförda vin- och spritflaskorna. Eftersom det är de svenska producenterna och importörerna som finansierar glasåtervinningen via en förpackningsavgift så uppstår ett stort hål i systemet när en stor del av det insamlade glaset kommer från producenter som inte är med och finansierar systemet.
Ungefär 25 procent av alla insamlade glasförpackningar, eller 38 000 ton, är vin- och spritflaskor som förts in direkt till Sverige av privatpersoner. Och trenden visar en stadig ökning de senaste åren.
– Det har varit en ökning med ungefär tio procent per år de senaste åren och vi har farhågor om att ökningen kommer att bli ännu mer dramatisk de kommande åren eftersom våra grannländer sänker sin alkoholskatt och införselkvoterna ökar, säger Frank Tholfsson.
Redan i år tvingades Svensk Glasåtervinning höja sina förpackningsavgifter med nästan 25 procent och enligt Frank Tholfsson är det troligt att förpackningsavgiften snart måste höjas igen. Det är en kostnad som läggs på produkterna och drabbar slutkunderna.
– Det blir en snedvridning av konkurrensen eftersom varor i glasförpackningar blir dyrare i konsumentledet, förklarar Frank Tholfsson.
Men den kanske allvarligaste konsekvensen av underskottet i återvinningssystemet är att hela finansieringen av glasåtervinningen på sikt hotas. Producenterna kan börja ifrågasätta varför man ska betala för någon annans förpackningar.
– Risken finns att producentansvaret ifrågasätts och att det väl utbyggda insamlingssystemet försvinner åtminstone i Skåne och på västkusten där privatinförseln är som störts, säger Frank Tholfsson.
Följden av det skulle kunna bli att mängden glas i de vanliga hushållssoporna ökar vilket innebär en kraftig försämring för sopförbränningen.
En annan viktig konsekvens av den stora mängden privatinförda vin- och spritflaskorna är att det blir betydligt fler långa transporter som påverkar miljön negativt.
– Vi har inte avsättning för allt grönt glas i Sverige och de privatinförda flaskorna är nästan uteslutande gröna. Därför tvingas vi exportera glaset vilket innebär att det blir långa transporter tillbaka till vinproducerande länder som exempelvis Portugal och Spanien, och det är inte bra ur miljösynpunkt, hävdar Frank Tholfsson.
Ungefär 60 procent av allt återvunnet glas blir fortfarande nya glasförpackningar, men det gäller framför allt vitt och brunt glas. För att få bättre avsättning för det gröna glaset satsar Svensk Glasåtervinning på att hitta nya användningsområden.
Glasull är ett exempel. Var fjärde insamlad glasförpackning bli idag till glasull som används som isoleringsmaterial inom byggbranschen. Ett ännu nyare användningsområde för det gröna glaset är som microfiller i betong.
Frank Tholfsson menar att det nu är upp till politikerna att ta sitt ansvar för att finansieringen av glasåtervinning kan lösas.
– Jag vill betona att vi inte tar ställning i frågan om alkoholskatten utan vi ser det som en miljöfråga, säger han. På kort sikt ser jag ingen annan lösning än att man politiskt beslutar att rädda finansieringen av återvinningssystemet. På lång sikt kan en internationell harmoniering av producentansvaret i hela Europa vara en lösning.
Fakta: Svensk Glasåtervinning AB
* Ägs gemensamt av Rexam, Svenska Bryggareföreningen Service AB, Sprit- och vinleverantörsföreningen, Livsmedelsföretagen, Dagligvaruhandelns Utvecklingsråd och LG Fredriksson Handels AB
* Grundades 1986
* Har huvudkontor i Hammar
* Omsatte 118 miljoner kronor år 2000
* Drygt 20 anställda
Fakta
Fakta: Glasåtervinning
* Producenter och importörer som tillhör återvinningssystemet avsätter ungefär 170 000 ton glasförpackningar på den svenska marknaden varje år.
* Dessutom tillkommer 38 000 privatinförda glasförpackningar, framförallt gröna vin- och spritflaskor.
* 150 000 ton, eller 87 procent, av det glasförpackningarna som ingår i återvinningssystemet samlas in för återvinning.
* Riksdagens återvinningsmål som togs i samband med lagen om producentansvar är 70 procent.
* I Sverige finns det ungefär 7 500 insamlingsstationer för återvinning av glas.
publicerad 31 oktober 2003