Genombrott i forskning om vätgasproduktion – kan bli billigare och mer effektivt

Energi Ett svenskt forskarteam har utvecklat en ny metod som förbättrar omvandlingen av vatten och elektricitet till vätgas. Genombrottet innebär att vätgasproduktion kan bli billigare och mer effektiv. Forskarna beskriver metoden som ”avgörande i den gröna omställningen”.

Resultatet från studien, som forskare vid Umeå Universitet står bakom, publicerades nyligen i den vetenskapliga tidskriften Communications Engineering.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Genombrottet handlar om vätgasproduktion via så kallad PEM-vattenelektrolys. Det är en process som delar upp vatten till vätgas och syrgas med hjälp av el och enligt forskarna den mest effektiva teknologin för vätgasproduktion.

Problemet med tekniken är att den kräver att man använder ädelmetaller som platina, rutenium och iridium. Det är metaller som finns i en begränsad mängd och bryts ner över tiden, vilket gör produktionen mindre effektiv.

– Nedbrytningen av ädelmetaller, ett fenomen som kallas ”metal dissolution”, minskar effektiviteten i vätgasproduktionen. Det är ett problem som behöver lösas för att vi fullt ut ska kunna dra nytta av PEM-teknik, säger universitetslektor Eduardo Gracia, som lett studien i en kommentar.

Här kommer Umeåforskarnas studie in i bilden. De har nämligen utvecklat en slags stödstruktur, eller byggställning, som kan hålla ädelmetallerna stabila även under tuffa förhållanden.

Genom att säkerställa att ädelmetallerna håller längre kan forskarnas resultat göra PEM-tekniken mer ekonomisk och effektiv för storskalig, förnybar vätgasproduktion. Detta, menar forskarteamet, är ett viktigt steg i övergången till ett mer hållbart samhälle.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.