nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Fosfor på tapeten

Regeringen har gett Naturvårdsverket i uppdrag att kartlägga hur fosfor kan återvinnas på ett bättre sätt.

  • Annons 1

Fosfor är ett viktigt näringsämne som forskare varnar för kan kan ta slut fortare än beräknat. Återföringen till naturen sker främst via avloppsslam, men på sikt behövs fosforn återvinnas ur fler resurser. Utmaningen är att lyckas med det utan att giftiga ämnen samtidigt sprids i naturen. Naturvårdsverket har därför fått i uppdrag att utarbeta en plan för en förbättrad återvinningscykel för fosforn och utreda vilken form av ny teknik som behövs för att lyckas.

– Det handlar om den viktiga frågan att få till ett kretslopp som är både resurseffektivt och giftfritt, säger miljöminister Lena Ek i ett pressmeddelande.

Uppdraget ska genomföras i samråd med andra myndigheter så som Kemikalieinspektionen, Livsmedelsverket, Statens jordbruksverk, Skogsstyrelsen, Smittskyddsinstitutet, Vinnova och Tillväxtverket. Den 12 augusti 2013 ska arbetet vara klart.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Nobelpristagare anser att klimatmötet ska avbrytas

Båda Nobelpristagarna i ekonomi anser att det viktigaste för klimatet är att sätta igång med åtgärder som leder framåt. Nu. Handlingsförlamningen är det största problemet. Paul Romer anser att en bra start är att något större land fattar beslut om koldioxidskatt. William Nordhaus rekommenderar att klimatmötet i Katowice ajourneras och att en mindre grupp diskuterar sig fram till vilka mekanismer som kan ge resultat.