nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Förslag ska minska konsumtionens miljöpåverkan

  • Annons 1

Tydligare spelregler för marknaden, bättre information och ett ökat samarbete. Det är några förslag som Naturvårdsverket nu presenterar i rapport om hur framtidens miljöorienterade produktpolitiken ska utvecklas.

Konsumtionen av produkter och tjänster påverkar miljön på flera olika sätt och den miljöorienterade produktpolitiken syftar till att minimera en produkts eller en tjänsts påverkan på miljön under hela dess livscykel. En av slutsatserna i rapporten är att behovet av information och kunskap är stort för att såväl producenter som konsumenter ska kunna ta beslut som leder till en minskad miljöbelastning. Utredningen pekar också på vikten av att skapa tydligare spelregler på marknaden. Ett annat förslag är att samverkan mellan staten, näringslivet och frivilligorganisationer ska få mer resurser för att miljöanpassa hela produktkedjan. Skatter på råvaror kan också vara ett sätt att minska miljlöbelastningen eftersom alla produkter och tjänster idag inte bär sina kostnader för miljöpåverkan.

Läs hela rapporten på www.naturvardsverket.se

Etiketter:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.