Forskning om hållbart resande

Vad skulle få oss att åka kollektivt oftare? Det ska forskningsprojektet Innovation för hållbart vardagsresande undersöka.

Forskning om hållbart resande

Kanske skulle samlad och smidig information om restider, förseningar, olyckor och parkeringsplatser underlätta det kollektiva resandet? Hur det ska göras möjligt ska projektet som pågår under fyra år ta reda på. Målet är att projektet ska bidar till utvecklingen av ett digitalt intelligent kollektivtrafiksystem i Västar Götaland som både blir förebild i Sverige och i resten av världen.

Innovation för hållbart vardagsresande drivs av Viktoriainstitutet i Göteborg och övriga parter är Högskolan i Borås, Chalmers, Göteborgs universitet, Västtrafik, Göteborgs Stad, Trafikverket, Samtrafiken, Volvo it, Diadrom och Telenor.

– Alla de här aktörerna sitter på mängder av trafikrelaterad data, till exempel om förseningar, parkeringsplatser, trafikolyckor, vägarbeten, tidtabeller. Syftet med det här projektet är att se hur man kan göra denna data tillgänglig för tredjepartsutvecklare, säger Daniel Rudmark, en av de som arbetar med projektet på Högskolan i Borås.

Tredjepartsutvecklarna är de som kan ta data och göra den tillgänglig för allmänheten genom till exempel mobilapplikationer.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.