I en ny studie om klimatstrejker dras slutsatsen att kollektiv handling kan ha en direkt effekt på samhället. En annan slutsats som dras är att nästan en tredjedel av Schweiz invåndare ändrade sina vanor som ett resultat av Greta Thunbergs Fridays for Future-klimatstrejker. Forskningsstudien, som är genomförd av Swiss Federal Institute of Technology Lausanne , EPFL, har undersökt vilket inflytandet de senaste årens klimatstrejker haft på människors miljöval.
De områden där de svarande uppgett att de ändrat sina vanor handlade främst om transportsätt, inköpsvanor och återvinningsvaror.
Greta Thunberg började sin ’skolstrejk för klimatet’ sommaren 2018, där hom varje fredag skolkade från skolan för att demonstrera utanför riksdagen och kräva politiska åtgärder mot klimatkrisen. För att undersöka effekterna av Gretas och Fridays for future-rörelsens protester undersökte EPFL-forskare schweiziska invånare i efterdyningarna av protesterna i oktober och november 2019. Över 1 200 personer i åldern 18 till 74 år, som inte deltog i strejkerna, besvarade frågor om sina miljövanor före och efter protesterna. Resultaten, som nyligen publicerades, visar att majoriteten av deltagarna såg positivt på både Greta och Fridays for Future. För 30 procent av dem översattes detta till konkret handling.
– Vår studie tittade bara på uppfattningen människor har om sitt beteende – vi gick inte ut och verifierade deras påståenden. Men våra resultat visade att människor har blivit mer medvetna om hur deras beteende påverkar miljön och att betydande förändringar gjorts på individnivå, säger EPFL-forskaren och rapportförfattaren Livia Fritz i en kommentar.