För drygt två månader sedan meddelade Havs- och vattenmyndigheten att de stödjer en forskningsgrupp från Göteborgs universitet med två miljoner kronor. Pengarna ska forskningsgruppen använda till ett pilotprojekt där de ska bygga en anläggning för att pumpa ner syrerikt vatten till havsbottnen i Östersjön. Projektet, som kallas Boxwin, ska undersöka om det i större skala går att syresätta havets djup, något som forskarna menar har varit framgångsrikt i småskaliga projekt.
Nu får projektet kritik från lundaprofessorn Daniel Conley. Han menar att åtgärden förvisso snabbt kan förbättra vattenkvaliteten, men att åtgärden samtidigt kan vara förenat med faror som orsakas av ännu outforskade effekter av att blanda ner syrerikt vatten till havsbottnarna. Samtidigt säger han att forskningsresultat visar att Östersjön är på väg att bli friskare och att Östersjöländerna även har kommit överens om att begränsa utsläppen i Östersjön.
– Vi måste låta processen ha sin gång. Länderna runt Östersjön måste genast genomföra de nationella utsläppsminskningar man har kommit överens om. Om åtgärderna skjuts upp kommer situationen i Östersjön att förvärras, säger Daniel Conley i ett pressmeddelande.