Förlustaffär eller kassaklirr vid avveckling av industriella verksamheter

Det är inte givet att en avveckling av en industriell verksamhet innebär minskade kostnader. Miljöskulder i form av föroreningar i mark eller byggnader kan dra ner värdet radikalt. Avvecklingen kan också bli kostsam om inte miljöfrågorna hanteras korrekt. Miljöskolan hjälper dig att få en trygg, lönsam och miljösäker avveckling.

Det finns alltför många exempel där avvecklingen av en industriell verksamhet blivit rena förlustaffären. I många fall har den då behandlats styvmoderligt av bristande insikt eller i tron att det inte är värt att avsätta några onödiga resurser på något som ändå ska läggas ned.

I synnerhet för större företag eller koncerner är det angeläget att få ett tydligt och tidigt avslut så att alla kostnader och åtaganden kan regleras. Med egen personal kvar i verksamheten är det också mycket lättare att hantera detta. Myndigheterna ställer exempelvis allt oftare krav på avvecklingsbesiktning eller annan uppföljning ur miljösynpunkt.

Efter en grundlig analys av förutsättningarna för avyttring av utrustningar, restprodukter och fastighet kan en kostnadseffektiv och miljösäker avvecklingsplan läggas upp. Nedan redovisas de viktigaste insatserna med förklaringar och goda råd.

Produktions- och processutrustning

Produktions- och processrelaterad utrustning med innehåll av farliga ämnen måste tömmas eller saneras. Detta minskar hälso- och miljöriskerna samtidigt som kostnader för omhändertagande och sanering/destruktion begränsas.

All utrustning behöver inventeras med bedömning i varje enskilt fall av vad som måste tömmas eller saneras. Här ingår också att beskriva vilka försiktighetsmått och skyddsåtgärder som krävs för en säker arbetsmiljö och för att undvika miljöföroreningar. Detta kräver i allmänhet utomstående expertis som dessutom kan bistå med råd och uppföljning. Demontering och omhändertagande kan ofta genomföras av industrins egen personal eller med inhyrda entreprenörer.

Byggnader och utrustning

I många industriella byggnader förekommer miljöstörande ämnen, såväl i byggnadsmaterial som i installationer och utrustningar. Exempel på vanligt förekommande farliga ämnen i byggnader är asbest, bromerade flamskyddsmedel, CFC, PCB, PVC, radioaktiva isotoper, impregnerat trä, bly, kadmium, koppar och kvicksilver. Därutöver kan den industriella verksamheten ha orsakat förorening av byggnader. Oljeförorenade betonggolv är vanligt men även andra föroreningar kan förekomma.

En miljösäker avveckling förutsätter att dessa ämnen blir inventerade. Detta kan till stor del göras genom intervjuer, en allmän besiktning och granskning av byggnadshandlingar. Som komplement görs i vissa fall provtagning. Om byggnaden skall rivas måste givetvis särskild miljöhänsyn tas.

Bevis och information

Många har blivit varse att det kan finnas gamla miljösynder i marken. I samband med avveckling är det ofta särskilt angeläget att få kontroll över dessa ”dolda” miljöskador.

Det finns avsevärt större möjligheter att kartlägga verksamhetshistorik och möjliga föroreningar medan personal och handlingar finns på plats. Att flera år efter en avveckling få fram samma information kräver i allmänhet mycket större insatser och kostnader, om det ens är möjligt.

Det kan också finnas tidigare verksamhetsutövare som har orsakat föroreningen och därmed har ansvaret för dem. Även här underlättas arbetet av tidiga insatser. Med åren blir det allt svårare att få fram underlag och ”bevis” för att föroreningen har orsakats av någon tidigare verksamhetsutövare. Möjligheterna att få denne att betala efter lång tid minskar också. Förutom att företaget kanske inte finns kvar kan det vara svårt att nå en frivillig överenskommelse.

Föroreningsundersökningen bör omfatta hela fastigheten inklusive mark under byggnader, ledningar i mark, grundvatten samt eventuella deponier. Genomförandet sker enligt gängse metodik baserad på dokument, intervjuer och besiktning. Med utgångspunkt från inventeringsresultaten genomförs vid behov en miljöteknisk markundersökning som är inkluderar erforderliga fält- och laboratorieanalyser om så krävs.

Klassificera avfallet

Det kan bli mycket dyrt att slentrianmässigt skicka iväg alla restprodukter för destruktion till en och samma avfallsmottagare. Dessutom är det knappast miljömässigt rimligt om olika återvinningsmöjligheter går förlorade.

Det finns därför en avsevärd besparingspotential om restprodukterna var för sig bedöms utifrån bästa möjliga omhändertagande. Detta möjliggör också en korrekt klassificering och en säker hantering ur såväl hälso- som miljösynpunkt. För större mängder lönar det sig att aktivt söka efter lägsta mottagningskostnad och i bästa fall försäljning till hyggligt pris.

För farligt avfall och farligt gods finns särskilda bestämmelser som måste följas.

Miljöjuridiskt avslut

Har företaget fullgjort alla krav enligt miljölagstiftning, tillstånd och myndighetsförelägganden? Så länge ingen miljömyndighet krävt något mer kan det kanske kännas lugnt men verkligheten är en annan.

För större företag eller koncerner är det ofta särskilt angeläget att i samband med en avveckling få upp alla förpliktelser och kostnader på bordet. Den egna personalen har också mycket lättare att hjälpa till med att fullgöra skyldigheterna, spåra dokumentation eller kanske att bemöta krav.

Tillstånd enligt miljöbalken eller miljöskyddslagen ska återkallas. Förelägganden om kontrollprogram, etcetera, ska upphävas. Avvecklingen kan ofta kräva en formell anmälan med redovisning av avvecklingsplan, skyddsåtgärder med mera.

Nedtrappning kan medföra onormala driftsförhållanden med avvikande utsläpp. Restmängder eller rengöringsvätskor kanske ska ledas bort med avloppet. I vissa fall kan andra insatser krävas som inte ryms inom gällande miljötillstånd.

Om verksamheten är skyldig att lämna miljörapport bör en överenskommelse träffas med tillsynsmyndigheten om tidsperiod och tidpunkt för den sista miljörapporten.

Oavsett formella krav är det lämpligt att ha en nära dialog med såväl tillsynsmyndigheten som avloppsreningsverket i samband med en industriavveckling.

Gör en arbetsplan

Företaget har i egenskap av arbetsgivare ett långtgående ansvar för arbetsmiljön. Vid en avveckling är det angeläget att noggrant gå igenom de förändrade arbetsförhållandena. I vissa fall kan det krävas en anpassad arbetsmiljöplan för avvecklingsprojektet.

Företaget har också ett övergripande arbetsmiljöansvar i egenskap av byggherre. Om utomstående entreprenörer anlitas har byggherren ett samordningsansvar för arbetsmiljön och ansvarar också för att en arbetsmiljöplan upprättas för arbetsplatsen.

För större eller komplexa verksamheter bör en riskanalys genomföras inför avvecklingen. Här bör risker för såväl hälsan som miljön beaktas. Ofta är det också angeläget att belysa risker för skador på byggnader och utrustning vilka annars kan medföra betydande förluster. Därutöver kan avvecklingsprojektet i sig innebära risker särskilt om projektet pressas av många besvärande omständigheter till följd av avvecklingen

Försäkringslösningar för ansvarsfrihet

Ibland försvåras en försäljning av att markföroreningar gör värderingen alltför osäker. Då kan en försäkringslösning vara ett alternativ. Active Transfer är ett exempel på en sådan lösning där det ekonomiska ansvaret försäkras bort. Detta minskar riskexponeringen och gör att en fast kostnad kan hanteras i balansräkning eller i köpeavtal.

Med god kännedom om olika miljöaspekter vid en avveckling kan den genomföras på ett miljösäkert sätt. Istället för obehagliga överraskningar uppnås också den avsedda besparingen.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.