De två veckor långa klimatförhandlingarna i tyska Bonn, som avslutades i helgen, gjorde små framsteg. De årliga Bonn-förhandlingarna är förberedande samtal inför FN:s stora klimatkonferens, COP28, som inleds i november i Dubai.
Under konferensen sa FN:s generalsekreterare Antonio Guterres enligt Reuters att länder måste börja avveckla olja, kol och gas och att fossilbränslebolag måste sluta bromsa omställningen. Här pekade han specifikt ut företags försök att påverka nationella klimatåtgärder genom rättsliga hot och att anklaga finansaktörer för kartellverksamhet. Antonio Guterres uppmanade också företag att skapa detaljerade planer som inkluderar utsläppsminskningsmål för både sina verksamheter och för utsläpp från deras produkters användning. Han kritiserade också företag för att inte uppnå sina mål för operativa utsläppsminskningar och för att förlita sig för mycket på tveksamma utsläppsminskningskrediter.
”Processen rör sig för långsamt”
Under mötet fick han stöd av flera västerländska regeringar och klimatdrabbade önationer. Dock ville Förenade Arabemiraten, som är värd för COP28, att förhandlingarna inte skulle fokusera på minskad användning av olja och gas, utan enbart på minskade utsläpp. Samtidigt medgav den tillträdande ordföranden för COP28, Sultan Ahmed Al Jaber, att en nedtrappning av fossila bränslen var oundviklig.
FN:s klimatorgan UNFCCC meddelade att förhandlingarna i Bonn avslutades med en del framsteg inom finansiering och klimatanpassning. UNFCCC:s verkställande sekreterare Simon Stiell var dock inte nöjd med konferensens resultat och sade bland annat till Reuters att processen rörde sig för långsamt ”med tanke på klimatkrisens brådskande natur”.