nr-logo

Hållbarhet i praktiken

återvinns
Svenskarna återvann drygt 14 kilo elektronik per person 2018. FOTO: El-kretsen

Flest elektronikvaror återvinns i Jämtland

Under 2018 samlade svenskarna in 146 228 ton elektronik till återvinning, vilket motsvarar nästan femton Eiffeltorn eller 14,3 kilo per invånare. Det visar ny insamlingsstatistik från El-kretsen.

  • Annons 1

Den totala vikten av de insamlade elprodukterna har minskat under flera års tid, vilket även är fallet i år.

Detta beror på att elprodukterna i sig har blivit lättare än tidigare, vi samlar till exempel in fler platt-tv-apparater och färre tjock-tv-apparater idag, snarare än att svenskarna har blivit sämre på att återvinna. Tvärtom tyder allt på att allt fler elprylar lämnas in till återvinning.

– Att antalet insamlade produkter ökar är väldigt glädjande. Framför allt är det en vinst för miljön då mycket elektronik innehåller metaller som är väldigt resurskrävande att utvinna från malm. I stället för att utvinna ny metall kan vi komma långt genom att återvinna metallerna i prylar som ligger hemma och skräpar i byrålådan. Det krävs till exempel tio ton ny järnmalm för att tillverka en guldring, men bara tio kilo återvunna mobiler, säger Martin Seeger, vd för El-Kretsen.

Svenskar bättre på att återvinna audioprodukter

Svenskarna har bland annat blivit bättre på att lämna in audioprodukter såsom dvd:er, radioapparater och tv-boxar samt små och medelstora hushållsprodukter såsom kaffebryggare och hårfönar. Antalet inlämnade produkter i dessa kategorier har ökat procentuellt under flera års tid.

– En nyckel till att göra återvinningen av elprodukter ännu mer effektiv framåt är att tillverkarna börjar tänka på återvinningsprocessen redan i produktionsfasen och väljer material som är enkla att återvinna, säger Martin Seeger.

Jämtland i topp

Länet som samlar in flest elprodukter är Jämtlands län, med 19,33 kilo per person. Tvåa på listan är Gotlands län med 17,78 kilo och sedan Norrbottens län på 16,92 kilo per person.

Läs mer: Esam får ny vd

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4