Fiskguiden 2023: Här är fiskarna du kan äta med gott samvete

Vatten Nu är WWF:s fiskguide för 2023 här. Av den framgår att du ska låta bli torsk och strömming från Östersjön, men att det är fritt fram att äta en ny jätteräka. Här är listan över fiskarna och skaldjuren du kan äta med gott samvete – och vilka du ska undvika i disken.

Fiskguiden 2023: Här är fiskarna du kan äta med gott samvete
Nu är 2023 års fiskguide här. Foto: Adobe Stock.

Varje år släpper Världsnaturfonden WWF fiskguiden, som hjälper till att göra hållbara val av fisk och skaldjur. Guiden placerar fiskarna under kategorierna grönt ljus (bra val), gult ljus (var försiktig) och rött ljus (låt bli).

När WWF nu publicerar 2023 års guide framgår det att strömmingen i Östersjön, som tidigare fått gult ljus, nu får rött ljus tillsammans med Östersjötorsken. Samtidigt halkar skarpsillen i Östersjön nu ner från grönt till gult ljus.

–Östersjöns känsliga ekosystem i allvarlig obalans. Det är nödläge och dags att dra i handbromsen. Stora kommersiella matfiskar i Östersjön som torsk, strömming och skarpsill befinner sig nu på skrämmande låga nivåer. Att få havet och dess invånare på rätt köl igen är avgörande för att få friska marina ekosystem och en hållbar ekonomi, säger WWF:s generalsekreterare Gustaf Lind i en kommentar.

Flera arter går från grönt till gul ljus

Torsken i Barents hav och Norska havet, som tidigare har fått gult ljus, får nu rött ljus. Likaså Nordhavsräkan från Skagerrak, Kattegatt och Norska rännan. I Nordostatlanten går makrillen och den vårlekande sillen, som är vanlig i våra sillburkar, från grön till gult ljus. Bland annat på grund hårt fisketryck och sjunkande biomassa.

Nykomling får grönt ljus

En mer glädjande nyhet i årets guide är att en nykomling nu får grön ljus. Det är jätteräka odlad i Storbritannien, Tyskland, Österrike och Schweiz som kan ätas med gott samvete. Det ser även ljusare ut för skarpsillen som är fångad med flyttrål i Skagerrak, Kattegatt och Nordjön, som går från gult till grönt ljus på grund av minskad fiskedödlighet och större mängd lekmogen fisk.

I fiskguiden har WWF kartlagt 95 arter, varav 23 får grönt ljus. Fem arter – haj, rocka, argentinsk rödräka och svensk flodkräfta – hamnar bara på rött ljus.

Fakta

Här är fiskarna du kan – och inte kan – äta med gott samvete

Grönt ljus

  • Braxen (svenskt fiske)
  • Regnbåge (svenskodlad)
  • Sej (Barents hav & Norska havet – fiskad med ringnot)
  • Blåmusslor (bland annat odlade i Sverige, Danmark, Tyskland, och Frankrike.
  • Skipjack (tonfisk, fiskad med handlina eller spö i Atlanten, Indiska oceanen, eller vissa delar av Stilla havet)
  • Ostron (odlade i Frankrike)
  • Sötvattenskräftor (odlade Turkiet)
  • Braxen (svenskt fiske Mälaren, Vänern och Östersjön)
  • Amerikansk sik- och löjrom
  • Havsabborre (fiskad med handlina eller spö i Nordostatlanten)

Gult ljus

  • Norsk odlad laxKolja (bland annat från Barents hav och Norska havet)
  • Makrill (Nordostatlanten)
  • Vårlekande sill (Nordostatlanten)
  • Skarpsill (Östersjön)
  • Röding – (svenskodlad)
  • Havskatt (Island)
  • Alaska pollock

Rött ljus

  • Torsk (Barents hav och Norska havet, fiskad med bottentrål)
  • Nordhavsräka (Skagerrak, Kattegatt, Norska rännan, svenskt, danskt och norskt fiske)
  • Gulfenad tonfisk (fiskad i Indiska oceanen)
  • Skipjack (tonfisk, fiskad i Indiska oceanen)
  • Strömming (Östersjön)
  • Ål

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.