Finanspolitiska rådet sågar regeringens klimatpolitik: ”Saknas plan”

Juridik & Politik Regeringens klimatpolitik sågas ytterligare en gång. Den här gången kommer kritiken från Finanspolitiska rådet, som menar att regeringen helt saknar en plan för hur utsläppen ska minska. Regeringen kritiseras också för vilseledande löften om att hushåll och företag inte kommer att drabbas ekonomiskt av klimatomställningen.

Finanspolitiska rådet sågar regeringens klimatpolitik: ”Saknas plan”
Regeringens klimatpolitik får svidande kritik från Finanspolitiska rådet. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet.

Finanspolitiska rådet har till uppgift att granska regeringens finanspolitik. I årets rapport, som presenterades på måndagen, kritiserar de regeringens klimatpolitik på flera punkter.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Enligt Finanspolitiska rådet saknar regeringen en sammanhållen och begriplig klimatstrategi, vilket gör det svårt för företag och hushåll att fatta genomtänkta investeringsbeslut och ställa om på ett kostnadseffektivt sätt. Detta, menar rådet, riskerar att slå hårdast mot hushåll med små marginaler.

Det är långt ifrån första gången regeringens klimatpolitik får kritik. Klimatpolitiska rådet har också sågat klimatpolitiken som regeringen driver. Skillnaden är att Finanspolitiska rådet fokuserar på kostnaderna kopplat till klimatkrisen.

Finanspolitiska rådet skriver på sin hemsida att regeringen försöker intala hushåll och verksamheter att de inte kommer att påverkas negativt ekonomiskt av klimatomställningen, och att alla fullt ut ska kompenseras för högre drivmedelspriser.

”Det är varken rimligt eller genomförbart. Utfästelser av detta slag kan bli en hämsko för omställningen och en källa till missnöje när löftena inte kan infrias.” skriver Finanspolitiska rådet.

I stället menar de att riktade stöd behöver införas, vilket de menar kan minska skillnaderna i hur omställningen påverkar stad och glesbygd och olika samhällsgrupper. Bland annat lyfter de lokal kompensation för utbyggnad av vindkraft och olika stöd till hushåll. Därtill menar de att det krävs acceptans för klimatomställningen, vilket kräver att regeringen visar ett bättre politiskt ledarskap.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.