Varje år rankar den ideella välgörenhetsorganisationen CDP, företag utifrån deras transparens och resultat inom klimatförändringar, avskogning och vattenskydd.
Fakta
Om CDP
I år skickade 13 000 företag in sin miljöinformation till CDP för att delta. Av de fick 272 företag högsta betyg, det vill säga hamnade på A-listan. Där återfinns också fem svenska företag, TETRA PAK, Bonava, Volvo Car Group, Essity och Electrolux. Se hela listan här.
Tetra Pak sticker ut
Av de svenska företag som står med på listan, har Tetra Pak fått högsta betyg i två kategorier, klimatförändring och avskogning.
Bonava och Volvo Car Group har båda högsta betyg i klimatförändring, Essity har högsta betyg i avskogning och Elektrolux har högsta betyg i vattenskydd.
Av alla tusentals företag är 14 företag bäst i alla kategorier.
Fler företag får toppbetyg i årets lista
14 företag, däribland Danone, L’Oréal, och Unilever, fick A i samtliga kategorier för sina prestationer inom CDP:s tre kategorier under 2021. Det är fyra fler än förra året.
Att fler företag får toppbetyg i årets lista visar att det finns ett behov av en helhetssyn på miljöfrågor. Något som också blev tydligt under klimattoppmötet i Glasgow.
– COP26 klargjorde att företagen spelar en viktig roll för att uppnå en ekonomi med nettonollutsläpp och naturpositivitet och för att hålla oss inom 1,5 °C, säger Maxfield Weiss, vd för CDP Europa, i ett uttalande och tillägger:
– Det är uppmuntrande att fler företag redovisar sin påverkan och inser att miljöfrågorna måste hanteras tillsammans, och jag är glad över att 8 av de 14 företagen med högsta betyg i alla kategorier är baserade här i Europa.
Flera företag redovisar inte sin miljöpåverkan
Det finns dock fortfarande flera stora företag så som går mot strömmen. Över 16 000 företag som är värda 21 000 miljarder dollar, däribland Chevron och Exxon Mobil, har inte lämnat in information från sina investerare och kunder, eller lämnat tillräcklig information i sina svar.
– Vi måste se fler åtgärder från företag utanför A-listan snarast. Företag som inte redovisar och agerar för sin miljöpåverkan utsätter både planeten och sig själva för risker, Maxfield Weiss och fortsätter:
– Om de fortsätter på samma spår kommer de att hamna på fel sida av den allmänna opinionen, lagstiftningen och kapitalmarknaderna. Granskningen ökar: otillräckliga mål eller greenwashing kommer inte att fungera.