nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Färre partiklar än väntat under tunnelkörning

Att färdas i en biltunnel är inte så skadligt som man tidigare trott. Ny forskning visar att filter i fordon tar upp mer av de skadliga partiklarna än väntat.

  • Annons 1

Människor som färdas i tunnlar utsätts för betydligt lägre halter än vad man tidigare har trott av grövre partiklar från vägslitage, främst från dubbdäck. Forskningen som gjorts av Stockholms Luft- och bulleranalys (SLB) på uppdrag av Trafikverket, visar att mindre än tio procent av de grövre partiklarna kommer in i fordonskupén i personbilar, även om ventilationen är påslagen. Mätningar i en SL-buss visar att cirka tio procent av partiklarna tar sig in.

Det är de små partiklarna, till exempel sotpartiklar från avgaser, som lättast tar sig in genom ventilationen vid tunnelkörning. Om föraren däremot stängt av lufttillförseln utifrån kommer få partiklar oavsett storlek in i bilen.

Studierna är en del i underlaget för att kunna fastställa riktvärden för luften i Förbifart Stockholm och andra vägtunnlar.

– Studierna visar att partikelproblemet är betydligt mindre än vi tidigare räknat med, bland annat i miljökonsekvensbeskrivningen för Förbifart Stockholm, säger Marianne Klint som leder forskningsprogrammet på uppdrag av Trafikverket .

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Nobelpristagare anser att klimatmötet ska avbrytas

Båda Nobelpristagarna i ekonomi anser att det viktigaste för klimatet är att sätta igång med åtgärder som leder framåt. Nu. Handlingsförlamningen är det största problemet. Paul Romer anser att en bra start är att något större land fattar beslut om koldioxidskatt. William Nordhaus rekommenderar att klimatmötet i Katowice ajourneras och att en mindre grupp diskuterar sig fram till vilka mekanismer som kan ge resultat.