Företag efterlyser skärpningar
Idag ser många enskilda företag positivt på effekterna av det egna miljöarbetet och på miljöpolitiken. Alltfler efterlyser skärpningar.
Men just när ropet på vargen tystnar, och partier tvärs igenom det politiska landskapet enas om att stärka miljöpolitiken, ja då viftar nya debattörer med gula västar.
Några forskare kliver ut och anser att miljöpolitiken i januariavtalet missar sociala orättvisor. En ny s-märkt idésmedja som kallar sig grön hävdar miljöpolitiken orättvis – den överenskomna skatteväxlingen påstås ge förödande effekter. Flera aktörer varnar för gula västar på svenska gator.
Visst behövs debatt men finns det grund för just dessa påståenden om miljöpolitiken?
I snäv mening är påståendena överdrivna. De västviftande forskarna har ännu inte startat sitt projekt om sociala aspekter på miljöpolitiken och januariavtalet är inte ens konkretiserat. De förenklar analysen av gulvästarna i Frankrike. Idésmedjan förbiser att den planerade skatteväxlingen rör blott 15 av 2000 miljarder i skatteintäkter. Det är alltså inte miljöpolitik som avgör fördelningseffekterna.
I vidare mening missar kritikerna att miljöpolitik kan utformas på olika sätt. Ett reformerat system för reseavdrag kan gynna både klimatmålen och glesbygden. Ett förstärkt bonus-malus-system för bilar kan stärka låginkomsttagare som köper bränslesnåla bilar. En ny skatteväxling kan använda intäkter från utsläppsskatter till sänkt inkomstskatt för låginkomsttagare. Möjligheterna är många, men fördelningspolitiska effekter beror överlag inte på miljöpolitiken.
Effektiv miljöpolitik ger rättvisa
En allsidig analys visar att effektiv miljöpolitik ger rättvisa. Den minskar luftföroreningar som dödar över 7 000 svenskar i bland annat hjärt- och kärlsjukdomar varje år. Den begränsar miljögifter som drabbar barn och bekämpningsmedel som skadar bin som pollinerar grödor. Den motverkar klimatförändringarna, som är det dyraste problem mänskligheten skapat, framförallt för människor som lever i fattigdom.
På sikt är det våra barn som får betala miljökostnaderna. Den djupa orättvisan bör beaktas av dem som viftar med falska gula västar.
Mikael Karlsson
Docent i miljövetenskap, KTH